De musiklärare som Skolverket har pratat med tycker inte att kursplanen behöver formuleras på detaljnivå, uppger Anna Westerholm, avdelningschef för läroplaner. Arkivbilder. Foto: Anders Wiklund/TT, Johan Nilsson/TT

Skolverkets svar – efter kritiserat förslag om nationalsången

Uppdaterad
Publicerad

”Du gamla, du fria” har skapat politisk debatt. I Skolverkets förslag om förändrade kursplaner har en formulering om nationalsången tagits bort från musiklektionerna i lågstadiet – något som kritiseras av bland andra Moderaternas Kristina Axén Olin. Skolverket å sin sida menar att det är självklart att sången kommer att läras ut ändå.

Just nu håller Skolverket på att revidera kurs- och ämnesplanerna. En av de föreslagna ändringarna gäller musik för lågstadiet, vilket Lärarnas tidning var först med att rapportera om.

I det nya förslaget nämns varken nationalsången, vanliga psalmer samt svensk- och nordisk barnvisetradition. I stället står det ”musik som knyter an till elevens vardagliga sammanhang och musikaliska traditioner vid olika högtider”. Det har fått både Moderaternas Kristina Axén Olin och Liberalernas Roger Haddad att reagera, uppger Expressen. M-politikern vill att förslaget dras tillbaka.

– Vi håller på att tappa idealet om kunskap och bildning i svensk historia. Viktiga saker som vi grundar hela vår historia på tas bort – saker som för oss samman, säger Kristina Axén Olin (M), andre vice ordförande i utbildningsutskottet, till SVT Nyheter.

Skolverket: En självklarhet att den finns kvar

Skolverket säger att nationalsången ryms i den föreslagna formuleringen – och blir kvar i undervisningen.

– Det är en självklarhet för oss och bekräftas av musiklärare vi haft samråd med. Att ordet inte finns med är inte samma sak som att vi har strukit den. Vi vill undvika att belasta kursplanen med en allt för detaljerad nivå, säger Anna Westerholm, avdelningschef för läroplaner.

Myndigheten går just nu igenom de remissvar man fått in.

– Om det då visar sig att det finns en tvekan kring det här kan det finns en anledning att justera.

Anna Westerholm, avdelningschef för läroplaner vid Skolverket. Foto: Pressbild

Beslutas av regeringen i december

I mitten av december lämnar Skolverket över förslagen till regeringen, som därefter fattar ett beslut. Utbildningsministern Anna Ekström (S) skriver i ett mejl till SVT att hon gärna går igenom processen kring revideringen i utbildningsutskottet.

”Jag kommer ta ansvar för att läroplanerna framöver speglar det eleverna behöver lära sig i skolan. Vår nationalsång är en självklar del av den kunskap som man bör ha när man bor i Sverige, och jag ser fram emot att ta del av Skolverkets färdiga förslag”, kommenterar Anna Ekström.

Ingen nationalsång i kursplanen

Skolverket reviderar kurs- och ämnesplanerna och föreslår ändringar i alla kursplaner i grundskolan och sameskolan, i fem kursplaner i specialskolan och i tre ämnesplaner på gymnasial nivå. Förslagen lämnas över till regeringen i december, som därefter fattar ett beslut.

Gällande kursplanen för musik i lågstadiet står det i nuläget:

”Musik som knyter an till elevens vardagliga och högtidliga sammanhang, däribland nationalsången och några av de vanligaste psalmerna, samt inblickar i svensk och nordisk barnvisetradition.”

Skolverkets förslag på ändring lyder:

”Musik som knyter an till elevens vardagliga sammanhang och musikaliska traditioner vid olika högtider.”

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.