Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vatten forsade in på Sandagymnasiet efter att ett rör brustit på grund av det kraftiga regnet. Foto: SVT

Risk för skyfall i stora delar av Sverige – gul varning utfärdad

Uppdaterad
Publicerad

Stora regnmängder och åska väntas i helgen i landets södra halva och SMHI har utfärdat en gul varning. Skyfallen har redan lett till flera översvämningar, bland annat i Jönköping och Huskvarna.

Ett mycket stort landområde omfattas av varningen: Götaland, Svealand och södra Norrland.  I de östra delarna av Götaland och Svealand är risken dock lägre och ingen varning har utfärdats.

I Huskvarna föll stora regnmängder på fredagseftermiddagen vilket bland annat ledde till att en gymnaiseskola översvämmades. Flera larm om översvämmade källare har också kommit i bland annat Jönköping och Habo.

I samband med regnovädret finns också risk för åska. I Dalarna har räddningstjänsten åkt på flera larm om blixtnedslag. Bland annat ska två villor ha träffats av blixten. Flera bränder ska också ha uppstått i samband med nedslag.

Det finns inga uppgifter om personskador i samband med händelserna.

Drar norrut

Mest nederbörd kommer troligtvis att falla i inlandet, till exempel runt Vänern, enligt SVT:s meteorolog Maria Augutis. Det är dock svårt att sia om exakt vilka platser som kommer att drabbas hårdast av skyfallen.

Det skyfallsliknande regnet ser ut att fortsätta under natten till lördagen och rör sig då norrut. En varning har utfärdats för lördagsdygnet, och då inkluderas även norra Jämtland och sydvästra Lappland.

Hageloväder på torsdagen

På torsdagen drabbades Båstad av ett kraftigt nederbörd i form av hagel och regn. Enligt räddningstjänsten orsakades skador för miljontals kronor.

– Jag har aldrig sett något liknande, sade Pelle Pettersson, räddningschef i Båstad, tidigare till SVT Helsingborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eva Kjällsdotter fick ha hjälp för att kunna vada över gatan till sin bil när regnkaoset slog mot Båstad – hör henne berätta och se filmer från kvällen i klippet ovan. Foto: Privat/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer