Sara Skyttedal (KD) har skickat ut fakturor till personer som delat bilden. Foto: Anders Wiklund/TT

Sara Skyttedal skickar ut fakturor för spridning av bilder

Uppdaterad
Publicerad

Den kristdemokratiska politikern Sara Skyttedal har börjat skicka ut fakturor till personer som delat bilden på henne när hon poserar framför ett militärfordon i Israel tillsammans med partiledaren Ebba Busch Thor.
– Det är antagligen upphovsrättsintrång, men frågan är hur mycket man ska betala, säger it-rättsjuristen Daniel Westman.

2016 anmälde Sara Skyttedal tidningen Dagens Nyheter för att ha publicerat bilder från hennes Facebooksida. Bilderna visade hur hon och KD:s partiledare Ebba Busch Thor poserade vid ett militärfordon under en semesterresa i Israel 2009.

Sara Skyttedal hävdade att bilderna var privata och krävde ersättning för bilderna. Patent- och marknadsdomstolen gav Sara Skyttedal delvis rätt; tidningen hade bara rätt att publicera en del av bilderna där politikerna poserade framför ett stridsfordon, de bilder som var kontroversiella.

”Är antagligen upphovsrättsintrång”

Bilderna har florerat i sociala medier under årens lopp. Tidigare i augusti gick Skyttedal ut på Twitter och meddelade att hon skulle börja kräva pengar från de som på olika sätt delat Israel-bilderna i sociala medier.

– Det kanske inte finns så goda grunder att begära ersättning som när DN skriver ett reportage. Men det är antagligen upphovsrättsintrång, men frågan är hur mycket man ska betala, säger Daniel Westman.

Var en slöretweet

SVT Nyheter har varit i kontakt med en av personerna som retweetat Israel-bilden.

– Förra veckan hade Skyttedal lagt upp bilder på Twitter när hon poserade med vapen. Då la en kille upp den gamla bilden och skrev ”du glömde den här”, då retweetade jag bilden. Det var en slöretweet, säger han till SVT Nyheter.

Några dagar senare damp det ner ett brev i brevlådan. En faktura från Sara Skyttedal på 8 000 kronor inklusive moms, för ”webbpublicering utan upphovsrättinnehavarens medgivande”. Siffran på 8 000 har hon fått från en lista på Fotografförbundets hemsida.

– Jag bestred fakturan. Jag mailade och sa att jag anser att jag inte har publicerat den, utan att jag retweetat den. Samtidigt ringde jag Sveriges fotografförbund. De sa att 8 000 låter som en väldigt hög siffra och att en tusenlapp låter som en rimligare summa.

Även it-rättsexperten Daniel Westman tycker att det låter som en hög summa.

– Även om jag förstod själv att jag gjort ett intrång skulle jag inte betala 8 000 för just det.

”Jag måste markera”

Sara Skyttedal menar att det tydligt framgått att hon inte ville att bilden skulle spridas vidare, genom att hon kommenterat i Twittertråden och bett personer att ta bort sina bilder.

– Jag har en pågående rättstvist om den här bilden och jag har vunnit upphovsrätten. Jag måste markera att jag kan inte bidra till att den finns på nätet för rättstvistens skull, säger hon till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer