KD och MP går till attack mot varandra i klimatduell. Foto: SVT

Skyttedal till Bah Kuhnke: ”Killgissar om klimatet”

Uppdaterad
Publicerad

Det hettade till direkt i SVT:s slutdebatt inför EU-valet när Alice Bah Kuhnke (MP) och Sara Skyttedal (KD) debatterade klimatpolitik. Skyttedal reagerade på Miljöpartiets höga ambitioner gällande minskade utsläpp.
– Era krav är bara tom plakatpolitik, sa Skyttedal.

EU-länderna har enats om att sänka sina gemensamma utsläpp med 40 procent till år 2030. Miljöpartiet anser dock att målet bör vara betydligt högre, 70 procent. Under slutdebatten hävdade Alice Bah Kuhnke att vi just nu befinner oss i ett klimatnödläge.

– Då är det vår förbaskade skyldighet att göra det som krävs, EU ska vara bäst i världen, sa hon.

”Tom klimatpolitik”

Uttalandet fick Kristdemokraternas Sara Skyttedal att reagera och ifrågasätta om Bah Kuhnke verkligen lyssant på vetenskapen.

– FN:s klimatpanel säger är att utsläppen måste minska med 45 procent för att vi ska nå målen. Era krav på 70 procent är bara tom plakatpolitik. Eller menar du att FN:s klimatpanel är ovetenskaplig, sa hon.

Bah Kuhnke kontrade med att kalla Kristdemokraternas klimatpolitik för ”ett luftslott” och hänvisade till en granskning utförd av Naturskyddsföreningen som rankar Kristdemokraterna lågt gällande klimatpolitiken.

– Den svenska klimatdebatten är ganska sorglig om det bara är så att man bara kan vinna om man säger högst siffra, oavsett om det är realistiskt eller inte. Vi ska ha ambitiösa mål men företagen måste kunna nå dem, svarade Skyttedal.

”Arbetat fram en handlingsplan”

Alice Bah Kuhnke fick därefter frågan hur hon tänker nå en 70-procentig utsläppsminskning på elva år.

– Vi har arbetat fram en handlingsplan, en ”green new deal” för EU. I den har vi förslag på hur vi stoppar fossila subventioner, hur vi ställer om och hur vi ser till att 50 procent av EU:s budget investeras i klimatet, svarade Bah Kuhnke.

Sara Skyttedal framhärdade i att Miljöpartiets krav består av överbudspolitik.

– Jag tycker att det är allvarligt att Alice Bah Kuhnke har ägnat den här valrörelsen till att killgissa om klimatet, sa hon.

Se mer av debatten i spelaren ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer