Slottner (KD): Lagstiftning hade varit en viktig signal

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms äldreborgarråd Erik Slottner (KD) går till hårt angrepp mot socialminister Lena Hallengren (S) i debatten om vaccinkrav för vård- och omsorgsanställda. Slottner vill se lagstiftning, men enligt Hallengren ligger ansvaret på arbetsgivarna.

Frågan om ovaccinerad personal inom vård och omsorg har väckt het politisk debatt den senaste tiden.

När socialminister Lena Hallengren (S) gästade Aktuellt i tisdags uttryckte hon att ansvaret för att omsorgspersonal vaccineras främst ligger på arbetsgivaren.

Coronapandemin

– Om det är så att man inte kan lösa situationen så kanske det måste sluta med omplacering. Vi kan inte lägga det i någon annans knä eller skapa någon lagstiftning för att lösa det, sade Hallengren.

Uttalandet väckte reaktioner hos Stockholms Stads äldreborgarråd Erik Slottner (KD), som ansvarar för äldreomsorgen i huvudstaden. Han säger att Stockholms stad redan gör mycket för att anställda ska vaccinera sig, men att det inte räcker. För att råda bot på problemet krävs lagstiftning, menar Slottner.

– Jag tror att alla alltid kan göra mer, men jag tycker att det var fräckt av Lena Hallengren att säga detta.

Lagstiftning tar tid

När det kommer till lagstiftning om vaccinkrav menar Hallengren att en sådan skulle ta alldeles för lång tid att få på plats. Erik Slottner är av en annan bild, och hänvisar till införandet av pandemilagen.

– Det gick i rasande fart och var faktiskt ganska långtgående. Vill man så kan man göra detta snabbt om det finns stöd i riksdagen.

Ett besked om att lagstiftning är på väg skulle också fungera som en stark signal till anställa inom vård och omsorg redan innan ett beslut klubbas, menar Slottner.

– Jag tror att många skulle ta steget om man visste att det kommer en lag, säger han.

Personal kan omplaceras

En annan möjlig lösning är enligt Hallengren att omplacera personal som trots arbetsgivarens insatser inte vill vaccinera sig. Så resonerar även Arjeplogs kommun, som valt att omplacera ovaccinerade anställda inom hemtjänsten.

En sådan lösning kan säkert vara lämplig för kommuner i samma storleksklass som Arjeplog, menar Slottner, men i Stockholm är situationen annorlunda.

– Våra jurister gör bedömningen att det inte är förenligt med lagen på en generell basis. Då måste man förhandla med varje individ, och det förstår alla vilken process det skulle innebära i en så stor kommun som Stockholm, säger Erik Slottner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet