Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör forskarna berätta om de tycker medier och politiker tolkar IPCC-rapporterna för alarmistiskt. Foto: SVT, Andy Wong/AP/TT

Forskarna: Slutsatsen är att vi befinner oss i en klimatkris

Uppdaterad
Publicerad

Två av Sveriges främsta klimatexperter, däribland Sveriges representant i FN:s klimatpanel IPCC, avfärdar SD:s Jimmie Åkessons uttalande om att det saknas vetenskapligt stöd för att världen har en klimatkris.

– Det är en ganska populär tolkning, och den har förföljt forskningen under många år. Den sjätte IPCC-rapporten drar en gång för alla ett rött streck över den tolkningen, säger Johan Rockström, professor i miljövetenskap och chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research.

Jimmie Åkesson menar däremot att vi kan få en klimatkris om inget görs.

Men kan det ändå finnas fog för att säga att IPCC är för alarmistiskt?

I videon svarar Johan Rockström och Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid Lunds universitet och Sveriges representant i FN:s klimatpanel IPCC.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.