• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Foto: TT

Småorter oroligare för terror än storstäder

Uppdaterad
Publicerad

En undersökning som SVT Nyheter låtit göra visar att svenskars oro för terrorattacker har ökat. Storstadsbor är dock inte lika oroliga som folk i mindre orter och det finns också visst samband mellan partisympatier och graden av oro.

46 procent av Sveriges befolkning är mycket oroliga eller ganska oroliga för terrorattacker. Det visar en Novus-undersökning gjord efter Paris-attackerna som SVT Nyheter har beställt.

Andelen terrororoliga har stigit rejält bland svenskarna sedan den senaste mätningen i januari, som gjordes strax efter attackerna mot Charlie Hebdo. Då var 34 procent mycket eller ganska oroliga för att utsättas för terror.

Höjt terrorhot i Sverige 2015

SD-sympatisörer mest oroliga

Men det finns flera skillnader på vilka svenskar som är oroligast. Fördelat på partisympatier är sverigedemokrater mest oroliga. Och folk i landsorten är mer oroliga än folk i storstadsområdena.

– Det finns någonting som man inom forskarvärlden kallar för ”habituering”. Det innebär helt enkelt att vi vänjer oss vid vissa situationer, berättar hjärnforskaren Katarina Gospic, och fortsätter.

– Man är med om fler saker i storstan, även om det kanske inte rör sig om skjutningar och liknande. Man ser oftare olyckor och polisbilar och ambulanser än om man bor på en mindre ort, där det sällan händer liknande saker. För personen i småorten kan det då bli en större källa till oro om man exponeras för information om terrordåd och liknande händelser på andra ställen.

Fakta/Undersökningen

1.183 personer mellan 18 och 79 år fick den 25 november svara på frågan ”Hur pass orolig är du för att det kan ske en terrorattack i Sverige?”.

  • 14 % uppger att de är mycket oroliga
  • 32 % uppger att de är ganska oroliga
  • 21 % uppger att de är varken eller
  • 25 % uppger att de inte är särskilt oroliga
  • 7 % uppger att de inte är alls oroliga
  • 2 % har svarat vet ej

I januari gjordes samma undersökning. Då svarade endast 5 % att de var mycket oroliga, 29 % ganska oroliga, 23 % varken eller, 34 % inte särskilt orolig, 8 % inte alls orolig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höjt terrorhot i Sverige 2015

Mer i ämnet