Smart och hållbart mode – så påverkar ditt klädval klimatet

Uppdaterad
Publicerad

Att shoppa en ny garderob låter kanske kul, men har du koll på hur det påverkar klimatet och miljön? Enligt hållbarhetsexperten Elin Larsson finns många fällor bland butikernas hyllor, men också sätt att undvika dem.

Den globala produktionen av kläder ökar ständigt. Att producera textilier och kläder orsakar inte bara utsläpp av växthusgaser utan leder även miljöpåverkan genom användning av stora mängder råvaror, kemikalier och vatten. Därtill sker också utsläpp till mark och vatten vid odling av till exempel bomull.

– Bomull är ofta en miljöbov. Välj helst återvunnen bomull eller i andra hand ekologisk bomull om det är just bomull du vill ha, säger hållbarhetsexperten Elin Larsson.

Svårt att välja rätt

Som kund är det dock inte alltid helt lätt att göra medvetna val i klädaffären, vilket lett till att röster höjts för utökad spårbarhet och transparens. Bland annat väntas EU inom kort presentera krav på produktpass som ska hjälpa konsumenter att göra smartare val.

Det finns dock saker att tänka på oavsett vilka plagg du köper. En stor del av de sammanlagda utsläppen från klädindustrin kommer till exempel från kundens egna transporter mellan butiken och hemmet.

– Om du istället kan gå eller cykla till affären, då har du hjälpt klimatet en bra bit på vägen. Men i slutänden är det viktigaste man kan göra att fråga sig om man verkligen behöver ett nytt plagg. Det mest hållbara valet du kan göra är att använda och förlänga livslängden på dina kläder, säger Elin Larsson.

Hör fler tips om hur du kan klä dig mer klimatsmart i klippet ovan.

Generella tips kring hur en hållbar garderob ser ut:

· Tvätta rätt och inte för ofta

· Laga dina kläder

· När du behöver/vill uppdatera garderoben- låna, hyr el prenumerera istället för att köpa nytt

· Om du vill äga ett plagg, köp second hand

· Om du vill köpa nytt, välj något hållbart i bra kvalitet

· Släng aldrig kläder i soporna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.