I Mälardalen har klass 2 varning utfärdas för extremt höga temperaturer. Foto: Johan Nilsson/TT

SMHI höjer varningsgraden för extremvärmen

Uppdaterad
Publicerad

Den ihållande värmen runt 30 grader i Mälardalen har resulterat i varningar för extremt höga temperaturer. Nu utfärdar SMHI klass 2-varning för dagstemperaturer på uppemot 33 grader på sina håll i östra Svealand.

Hettan behåller greppet om landet. Väderinstitutets klass 2-varning för mycket höga temperaturer gäller länen Örebro, Västmanland, Södermanland, Uppsala och Stockholm.

Från söndag till och med onsdag väntas den maximala dagstemperaturen bli 30 grader eller högre.

– Det är inte någon större skillnad jämfört med lördagen. Värmen håller i sig och därför höjer man varningen till klass 2, säger SVT:s meteorolog Ebba Mårtensson.

Senast SMHI utfärdade den högsta varningen för höga temperaturer var den 24 juli 2014. Då gällde den stora delar av Svealand precis som nu, samt längs hela Norrlands ostkust.

Undvika direkt solljus

Den klarblåa himlen gör också att UV-index är hög på flera håll i landet. SVT:s meteorolog vill påminna om att man inte bör utsätta sig för alltför intensiv solstrålning.

– Det är speciellt högt längs hela ostkusten samt från Svealand och norrut. Man ska absolut tänka på att skydda små barn, och man ska inte vara i direkt sol länge mellan klockan elva och fyra. Men det är inte så ofarligt i skuggan heller, för uv-strålningen reflekteras. Den når även en bit ner i vattnet, förklarar Deana Bajic.

Extrem hetta kan vara farligt, särskilt för hundar, barn och äldre. Hela kroppen påverkas av höga temperaturer, och det kan vara svårt att tyda tecknen på uttorkning. Mer om det här.

Värmen håller i sig

Från och med mitten av nästa vecka väntas temperaturen sjunka något men spås fortfarande ligga en bit över 20-grader i större delen av landet, enligt söndagens väderprognos.

Maximal dygnstemperatur på 30 grader eller mer, fem dagar i följd. Alternativt maximal dygnstemperatur på 33 grader eller mer, tre dagar i följd. Innebär en ökad påfrestning på kroppen vilket kan ge problem för framförallt riskgrupper. Klass 2 är den allvarligaste varningsklassen för höga temperaturer.

Källa: SMHI

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.