Årets första kraftiga snöoväder drog in över landets norra delar i helgen. Här tittarbild från Vallinsbäcken i Piteå södra skärgård i Norrbotten. Foto: Tommy Hedkvist

Mer snö väntar – SMHI klass 1 varnar för snö i fler län

Uppdaterad
Publicerad

Snöovädret från i går väntas fortsätta och under tisdagen väntas fler områden drabbas. Nu utfärdas klass-1 varningar till ytterligare län och snön rör sig söderut.

SMHI utökar sina klass-1 varningar till flera län där det väntas falla mellan 5-15 centimeter snö. De som omfattas av klass-1 varningen är Jämtlands län utom fjällen, Västernorrland, Gävleborgs län, Dalarnas län utom dalafjällen, Värmland och Västmanland samt Örebro. Dessa riskerar att drabbas av kraftiga snöoväder.

– I Dalarna kommer det mesta att regna bort, däremot så har det chans att ligga lite längre i Jämtland och i delar av Västernorrland, framför allt i Ångermanland. Där kan ha få problem med halka men i övrigt i söder kommer mycket att försvinna rätt snabbt, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

I till exempel Värmland väntas mellan 5-10 centimeter snö redan natten mot tisdagen och i Dalarna från tisdag morgon fram mot onsdag. I Örebro och Västmanland kan det bli mellan 2-5 cm snö.

Snön kvar i norra Norrland

Snön ser även ut att kunna stanna kvar.

– Det ser ut att dröja kvar i norra Norrland under onsdagen och torsdagen, möjligtvis lite på fredag, säger Nils Holmqvist.

Framöver väntas mildare väder.

– Annars är det mild luft som kommer in nu framöver. Tio grader och regn så det blir mer höstväder för vår del i Sydsverige, säger Nils Holmqvist.

Under söndagen ställdes tre flyg in från Luleå flygplats på grund av snöfall och hård vind. Ytterligare ett flyg, mellan Luleå och Stockholm, ställdes in på måndagsmorgonen. I bland annat Västernorrland stoppades trafiken som inte kunde ta sig fram på grund av halkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.