SMHI varnar för snöfall och kulingvindar

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen blir det stökigt väder på flera håll i landet. I södra Sverige blåser kulingvindar, och vindkänsliga fordon uppmanas att hålla sig borta från Öresundsbron. I Lappland, Norrbotten och längs Västerbottens kust väntar kraftiga snöfall.

– Dessutom kan det bli ordentligt halt på vägarna, konstaterar SVT:s meteorolog Maria Augutis.

Tidigt på söndagen faller snön på flera håll i Sverige, men under morgonen övergår nederbörden till blötsnö och regn. Då kan det bli riktigt halt och SMHI klass 1-varnar för plötslig ishalka i Värmland, Västerbotten, Västernorrland, Västmanland och Örebro län.

– När snöfallet övergår till regn kan det under morgonen bli rejält halt eftersom vägbanorna är så kalla, framför allt i Svealand, säger SVT:s meteorolog Maria Augutis.

Kraftiga snöfall

I Lappland och Norrbotten väntar kraftiga snöfall och lokalt kan det bli upp till 20 centimeter snö. Även längs Västerbottens kust kan det bli en hel del snö och blåst under söndagseftermiddagen.

– I Lapplandsfjällen varnar SMHI för mycket hård vind och risk för drivbildning, så man ska nog inte ge sig ut på någon tur i det området under söndagen. Även längs Västerbottens kust kan det bli drivsnö.

I Stockholm föll snön på julaftonskvällen men den verkar dessvärre töa eller regna bort under söndagen då vädret slår om och blir mildare.

Varning för kuling

Under söndagen väntas både regn och blötsnö samtidigt som det rejält blåsigt längs Västkusten, på Vänern och i Östersjön ända upp till Bottenviken.  SMHI varnar för kuling på samtliga farvatten.

– Det skulle kunna bli ganska kraftiga vindar på Ölandsbron till exempel.

Vindbyar på uppemot 17 meter per sekund i Öresund gör att även Trafikverket har utfärdat en varning för vindkänsliga fordon, som rekommenderas att inte köra över Öresundsbron under söndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.