Läkemedelsverket: I värsta fall kan barn få allergiska reaktioner av sminket Foto: SVT

Smink för barn kan vara farligt

Publicerad

Varannan sminkprodukt som är tänkt för barn bryter mot reglerna för vad smink får innehålla och hur det ska märkas. Över 30 testade produkter innehöll förbjudna ämnen. Det visar en stor granskning som Läkemedelsverket har gjort.

Det handlar om maskeradsmink och kosmetika som är tänkt för barn och lek, men även vanligt smink som säljs i specialbutiker eller vanliga affärer. Tillsammans med ett 90-tal kommuner i landet har Läkemedelsverket granskat innehåll och innehållsdeklarationer på ungefär 800 olika kosmetiska produkter som är riktade till barn.

– Vi blev överraskade av att så många produkter fick anmärkningar. Nästan hälften av alla vi granskade uppfyllde inte villkoren för antingen innehållsdeklarationer eller märkning, och i vissa fall hittade vi även förbjudna kemikalier i sminket, säger Tomas Byström på Läkemedelsverket som varit ansvarig för granskningen.

LÄS MER: Maja 9 år – får prickar i ansiktet

Felaktig eller ingen märkning

I några fall handlar det om allvarliga brister. I 32 sminkprodukter fanns en eller flera ämnen som är förbjudna och kan vara allergiframkallande. En produkt som hittades på 18 olika ställen innehöll tre olika allergiframkallande konserveringsämnen. Alla produkter med otillåtna ämnen har nu tagits bort från marknaden.

De vanligaste bristerna som Läkemedelsverket hittat gäller märkning och innehållsförteckning på sminket. På ungefär var fjärde produkt saknades beskrivning av sminkets funktion och/eller varningstexter och viktig information på svenska. I åtta procent av fallen fanns varken beskrivning eller varningstext på produkten.

Kommuner har polisanmält

– Det här är allvarligt eftersom det kan leda till att produkten används felaktigt, säger Tomas Byström.

Granskningen har lett till att vissa kommuner polisanmält försäljarna av sminket för misstänkt miljöbrott och i andra fall har kommuner beslutat om straffavgifter för att det brustit i märkningen av produkterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer