Smittan ökar åter i Europa – men inga tecken på andra våg i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Smittläget förvärras nu i Europa liksom i övriga världen. Men i Sverige ser vi ännu inga tecken på ökad samhällsspridning.

I Europa ökar spridningen och smittläget närmar sig nu de nivåer som förelåg innan sommaren. Spanien är åter i en mycket omfattande spridning, liksom Frankrike och Grekland. Även västra Balkan – länder i det forna Jugoslavien – ser ökad spridning.

– Det är något att absolut tänka på när man reser dit, säger statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndighetens presskonferens under torsdagen. Han understryker att det i händelse av resa, bortsett från smittskyddsaspekter, också är viktigt att känna till vilka regler och restriktioner som gäller i det land man besöker.

Reseavrådan utanför EU

Han betonar också att reseavrådan till samtliga länder utanför Europa ligger kvar. I Sverige har dock den allmänna samhällsspridningen stannat av kraftigt.

– Det avspeglas också i hur många som vårdas på IVA.

Men Tegnell varnar också för att Sverige kan ligga efter övriga länders utveckling och att det därför finns risk att smittspridningen tar fart även här om rekommendationerna inte följs.

Talar mot andra våg

Två saker talar dock för att Sverige inte drabbas av en andra våg, menar Tegnell: Dels att vi haft samma restriktioner hela tiden, det ger stabilitet och förutsägbarhet och att människors beteende inte förändrats särskilt mycket. Dels att vi har haft fler sjuka, och det är därför inte lika lätt för en ny spridning att ta fart.

– Vi har en annan situation i Sverige än i andra länder i Europa eftersom vi inte går från en nedstängning av samhället till ett återöppnande

Därför kommer vi antagligen inte att se samma utveckling i Sverige som i övriga Europa, enligt statsepidemiologen som menar att vi här i stället ser en annan kontinuitet och stabilitet.

– Det viktigaste är att människor som kommer hit får informationen att vi inte är ett öppet samhälle utan också har restriktioner, även om frivilliga.

Dagens covid-statistik

Sverige:

1 nytt dödsfall har registrerats det senaste dygnet i Folkhälsomyndighetens statistik.

Totalt 5 843 personer avlidit.

Totalt har 86 194 personer bekräftats smittade.

13 patienter vårdas på IVA.

Globalt:

27,5 miljon bekräftade fall i världen.

Nära 1 miljon avlidna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.