Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
FHM: Rekommenderar inte allmän vaccination för barn.

Smittoppen väntas nås inom kort: ”Svårt att säga exakt när”

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen i Sverige ligger på rekordnivåer och väntas nå toppen den närmsta tiden. Därefter räknar Folkhälsomyndigheten med en stabilisering och möjligheter att lätta på restriktioner.

– Vi är fortfarande i en uppåtgående trend, men vi tror att toppen nås snart, det är svårt att säga exakt när, säger Britta Björkholm, Folkhälsomyndigheten.

Myndigheten befarar att en hög andel av befolkningen kommer att smittas av covid-19 inom kort.

– Vi har en mycket hög smittspridning. En stor del av befolkningen riskeras att smittas de närmaste veckorna, säger Britta Björkholm, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten, på torsdagens presskonferens.

– Det finns också en stor utmaning i bemanningen av sjukvården och äldreomsorgen, det är en stor frånvaro av folk som är sjuka eller vårdar barn hemma, säger Björkholm.

Planen är att man från 9 februari ska börja lätta på de rådande restriktionerna.

– Då är läget förhoppningsvis bättre och har stabiliserat sig, säger Björkholm.

Ingen vaccinrekommendation till barn under 12

Efterlevnaden att bära munskydd i kollektivtrafiken är för låg menar FHM som påminner om att det fortsatt är viktigt att bära munskydd i utrymmen där det inte går att hålla avstånd till andra.

Myndigheten har beslutat att inte rekommendera allmän vaccination för barn i åldersgruppen 5 till 11 år.

-  Det är viktigt att nyttan överväger, vi ser inte att den gör det. Riskerna är snarare lägre för barn med omikronvarianten, säger Britta Björkholm.

Ansträngt på sjukhusen

Under torsdagen är 1 866 personer inlagda på vanliga vårdavdelningar och 101 personer är inlagda på iva meddelar Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd på Socialstyrelsen.

– Det är ungefär på den nivå vi låg på i våras när vi inte hade vaccinerat befolkningen ännu. Det är en hög nivå vi ligger på och det är ett ansträngt läge på sjukhusen, säger hon.

Även inom kommunerna, på särskilt boende och inom hemtjänsten, är det en snabb smittspridning. I dagsläget är det 1 496 personer på särskilt boende som är smittade, bland personer som har hemtjänst är siffran 1 035 covidsmittade.

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har lättnader i karantänsreglerna för vissa nyckelgrupper hjälpt till något med att lätta på det ansträngda personalläget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet
Mer Inrikes
Mer Nyheter