Folkhälsomyndigheten: ”Vi är skyldiga att minska smittspridningen enligt lag”

Publicerad

En kraftigt ökad smittspridning men betydligt färre som vårdas på sjukhus än när smittspridningen av covid-19 var omfattande förra vintern –ändå skärps restriktionerna.

– Vi har en smittskyddslag som säger att vi är skyldiga att minska smittspridningen, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell i SVT:s Aktuellt.

Under måndagen meddelade regeringen att man den 12 januari inför nya och hårdare restriktioner. Men beslutet om de skärpta åtgärderna har mottagit kritik.

I SVT:s Aktuellt säger Karin Tegmark Wisell att de riktade smittskyddsåtgärderna inte är tillräckliga för att bromsa den nuvarande smittspridningen och att man därför infört fler och hårdare restriktioner.

Är att avlasta sjukvården det viktigaste skälet till varför ni inför de här restriktionerna?

– Det är två skäl. Det är att minska smittspridningen. Det här är en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom och vi har en smittskyddslag som säger att vi är skyldiga att minska smittspridningen. Sen tittar vi på proportionaliteten och då är det andra beaktanden vi gör, just nu har Socialstyrelsen varit tydliga med att vården är väldigt ansträngd.

Enligt Karin Tegmark Wisell handlar belastningen inom vården inte bara om patienter som vårdas för covid-19 utan även ett stort personalbortfall till följd av sjukdom.

– Det gäller inte bara vården utan även många andra sektorer som drabbas hårt.

Nygammal restriktion

De nya restriktionerna innebär bland annat att krogar och restauranger med serveringstillstånd ska stänga senast klockan 23 och får ha max åtta personer i sällskap. En regel som återinförs i en lite ny tappning.

Har ni utvärderat tidigare åtgärder av det här slaget så ni vet det funkar?

– Det är ju väldigt svårt att titta på den enskilda åtgärden och vad den bidrar till. Vi tittar på de rekommendationer som WHO och den europeiska smittskyddsmyndigheten har och det vi vet. Det handlar om att få ner kontaktintensiteten i samhället, säger Karin Tegmark Wisell.

De som sköter tillsynen av restauranger vittnar om att personer är sämre på att hålla sig till reglerna senare på kvällen. Det ligger till grund till beslutet att stänga krogar vid 23.

– På det här sättet har restauranger fortfarande möjlighet att ha två serveringar. Men det är inte så att det skiljer sig klockan 23.30 från 22.30 men någonstans måste vi lägga det här och ta olika beaktanden, säger Karin Tegmark Wisell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.