Smittskyddsprofessorn: Gå inte på nattklubb

Uppdaterad
Publicerad

Undvik nattklubbsbesök resten av vintern. Den rekommendationen ger smittskyddsprofessorn Jan Albert till följd av den ökade smittspridningen.

– Vi får helt enkelt låta bli att trängas den här vintern också, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Rapporter om festande gäster på nattklubbar har väckt starka reaktioner den senaste tiden och ett flertal klubbar har fått anmärkningar för att ha brutit mot avståndssreglerna. Nu manar Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska Institutet, till ökad försiktighet bland både klubbägare och gäster.

– Det behövs en skärpning helt enkelt, både från dem som driver de ställena och de som besöker dem. Vi får helt enkelt låta bli att trängas på nattklubbar den här vintern också, säger Jan Albert i SVT:s Morgonstudion.

Coronapandemin

Han betonar att pandemin inte är över.

– Jag tror vi måste påminna oss hela tiden att det här pågår och kommer att fortsätta, säger han.

– Det är inte så att varenda person som går till en nattklubb en kväll kommer att smitta. Men alla små bäckar gör att det blir sådant driv i smittspridningen. Vill man vara ansvarstagande och hjälpa vården ska man låta bli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet