Foto: SVT

”Emelie” träder fram – pojkvännen smygfilmade och dömdes

Uppdaterad
Publicerad

”Emelie”s före detta pojkvän smygfilmade när de hade sex och lade sedan upp filmen på porrsajter. Han dömdes därefter i både tingsrätt och hovrätt, men i hovrätten sänktes skadeståndet från 136.000 till 31.000 kronor. Nu lämnas ett överklagande in till Högsta domstolen.

”Emelie” smygfilmades av sin dåvarande pojkvän när de hade sex. Utan hennes vetskap använde han skolans dator till att filma det mest privata – och laddade upp filmen på två olika porrsidor på internet. ”Emelie” hade ingen aning om vad han utsatt henne för, förrän hon fick ett sms av en vän.

– Jag var inte hemma just då, så jag sprang hem. Sedan satte jag mig vid datorn och sökte på de sökorden hon hade sagt att jag skulle kolla. Så såg jag en liten bild, för alla videor har ju en bild och då såg jag att det var jag och han. Jag kände igen mig själv direkt liksom. Då fick jag fick panik. Allt stannade. Jag visste inte vad jag skulle göra, för jag kunde ju inte få bort den på nåt sätt. Jag blev chockad, ledsen, arg – allt som går att känna just då.

”Emelie” smygfilmades av pojkvännen

Vad tänker du om filmen?

– Vidrigt. Jag skulle aldrig ställa upp på nåt sånt frivilligt. Det är bara äckligt tycker jag. Alla mina kompisar har ju sett den och de flesta i skolan och många fler liksom. Vet inte... Det är bara jobbigt.

– Ingenting försvinner ju från internet så den är inte borta. Det gick ju att ladda ner den också så att den är väl nästan borta men inte helt. Den kan ju komma upp när som helst. Vem som helst kan ju kanske hitta den och börja om allt. Det är jobbigt, det kommer aldrig att ta slut.

– Det är mest meddelanden på facebook. En del har sagt det i mitt ansikte och sånt, porrstjärna och sånt där. Vidrigt.

Värre än en våldtäkt

– Jag tycker att det här är värre än en våldtäkt faktiskt. För en våldtäkt händer ju där och då mellan två personer. Men det här det har ju många sett och de kan fortfarande se den om man laddar ner filmen. Så att det händer ju om och om igen, om man säger så. Så det var ju inte mellan mig och honom utan mellan mig och ja.. flera tusen.

Före detta pojkvännen dömdes i tingsrätten att betala ett skadestånd på 136.000 kronor men Göta Hovrätt sänkte skadeståndet till 31.000 kronor. En av motiveringarna till sänkningen står i domen. Hovrätten skriver bland annat  ”att det inom inte alltför snäva kretsar av befolkningen med tiden har blivit alltmer socialt accepterat att vara mycket öppen och utåtriktad avseende sina sexuella vanor.”

Hur känns det att Hovrätten sänkte skadeståndet så pass mycket?

– Det är ett hån. Det visar att de tycker att det är okej att göra så här. Vem som helst kan göra såna här saker och få liknande straff. Det är ändå inte ett så farligt straff liksom. Det är fritt fram för fler att göra så här då. Det är vad jag tycker att de visar.

Nu vill Emelie att Högsta Domstolen tar upp fallet, och i veckan lämnades det in en överklagan. Men Emelie har svårt att lägga det här bakom sig försöker fortfarande bearbeta reaktioner från omgivningen.

– En del kompisar blev också ledsna och tyckte att det var hemskt. En del av mina vänner sa att jag fick skylla mig själv för de trodde att jag hade gått med på det. Det trodde inte på mig när jag sa att det var ofrivilligt smygfilmat. Sen fick jag elaka kommentarer av okända människor. Folk ville lägga till mig på facebook, för att få se vem jag var och sånt där.

*Namnet Emelie är ett fingerat namn

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

”Emelie” smygfilmades av pojkvännen

Mer i ämnet