Snackisen som delar internet: Vad hör du?

Uppdaterad
Publicerad

Minns ni klänningen som skapade kaos på nätet eftersom hälften av användarna såg den i guld och vitt och andra hälften i svart och blått? Nu har en liknande diskussion blossat upp om ett ljudklipp: ”Laurel” eller ”Yanny”?

I ett ljudklipp som delades på den sociala nyhetssidan Reddit ställs frågan ”Vad hör du? Yanny eller Laurel”. Och det har visat sig vara svårt att få ett enkelt svar på. Precis som debatten med klänningen har svaret skapat kalabalik – eftersom folk hör olika ljud.

En av de som gett sig in i debatten är en amerikansk musikproducent, Jynjo, som skriver på Twitter: ”Är det någon som hör både yanny och laurel?” Foto: Skärmdump Twitter @jynjo

Klippet är filmat från onlineordboken Vocabulary och en funktion som läser upp ord, i det här fallet ”Laurel” som betyder lagerkrans. Men om du hör det faktiska ordet eller istället yanny ska, enligt amerikanska The Verge, bero på om du lyssnar på klippet med hög eller låg frekvens men också på hur dina öron fungerar och vad du förväntar dig att höra.

Klippet hittar du i videospelaren ovan, och frågan är – vad hör du?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.