Foto: TT

Sola säkert i vårvärmen

Uppdaterad
Publicerad

Umgås med solen med måtta. Och undvik helt solarier i väntan på sommaren. Det råder hudläkaren Petra Kjellman, inför att vårens solstrålar växer sig allt starkare.

Vårvädret har inte bjudit in till några längre stunder vid en solig, vindskyddad vägg. Men väderleken kan snart vända och då är det återigen dags att börja fundera över hur vi umgås med solen.

– Man kan inte vara helt utan sol, men vi kan umgås med solen med måtta. Det är bra att få lite sol på våren under kortare stunder.

LÄS MER: Fortsatt ökning av malignt melanom – här drabbas flest

Huden saknar grundskydd

Hudcancer är nu en av de vanligaste cancerformerna i Sverige, då antalet fall har ökat under de senaste åren. Det är särskilt viktigt att vara försiktig i början på säsongen, när huden inte hunnit få upp något grundskydd mot solens strålar.

– Än så länge är solens strålar inte så starka, men om bara några veckor är det dags att börja smörja in både sig själv och barnen, säger hudläkaren Petra Kjellman.

LÄS MER: Så vet du om fläcken är farlig

Ett bra tips är att ha en solskyddsfaktor i sin dagkräm för att slippa riskera att bli bränd under dagen. Keps och solhatt till barnen är också klokt att använda och se gärna över om det finns skuggiga miljöer på barnens förskolor, så att barnen inte behöver exponeras för stark sol hela dagen.

Sola inte solarium

Men i väntan på den naturliga, lätta solbrännan avråder hudläkaren Petra Kjellman helt från att sola solarium. Hon avfärdar solariebranschens påstående om att det inte finns några bevis för samband mellan hudcancer och solariesolande.

– Den välgjorda forskningen är entydig: solariesolande ökar risken för hudcancer. Det finns ett starkt samband, säger hudläkaren Petra Kjellman.

LÄS MER: Förbud sätter press på solariebranschen

Sola säkert: Hudläkaren Petra Kjellmans bästa tips

  • Använd betydligt mer solkräm än du tror. Ungefär 30 ml till hela kroppen. Och stryk på flera gånger under dagen.
  • Var inte ute längre i solen bara för att du har solkräm. Då blir den totala solexponeringen till slut större.
  • När det gäller barn är det viktigt att de har en solskyddad miljö. Det ska finnas skugga på gården. Utöver det är keps, kläder och solskydd bra.
  • Cellförändringar lagras tidigt. Därför är det särskilt viktigt att skydda barnens tunnare, känsliga hud.
  • Även mörkare hudtyper kan få solskador och hudcancer om man exponeras mycket för sol.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.