Foto: Rebecka Haglund/SVT

Snart kan ambulansen hitta dig med GPS – kan vara olagligt

Uppdaterad
Publicerad

I dag kan larmcentralen inte se din exakta position. Inom ett halvår ska ny teknik visa var du är när du ringer 112, med hjälp av mobiltelefonens GPS-position. Tekniken ska rädda liv, men det är inte säkert att den är laglig.

Larmcentralen kan se vilka telemaster ett nödsamtal kopplas genom. Det ger ett stort område att leta i om räddningspersonalen inte har något annat att gå på, normalt tre kvadratkilometer. Nu ska ny teknik ge en mer exakt position, ner på metern.

– Det här är gigantiskt för oss. Här har vi chansen att öka precisionen från kvadratkilometer till meter. Det ger oss möjlighet att få räddningspersonal på plats mycket snabbare, säger Björn Skoglund som är tjänsteutvecklare på SOS Alarm.

Sparar tid

I Storbritannien, där tekniken har testats i ungefär två år, sparar tekniken i snitt 30 sekunder per samtal i städerna. I glesbygden sparar tekniken i snitt 90 sekunder. I enskilda fall kan det handla om timmar, men enbart sekunder kan vara skillnaden mellan liv och död när det till exempel rör sig om hjärtstopp.

– Då får man gå på vad personen ser eller var den tror att den befinner sig. Om personen är medvetslös är det jättesvårt att hitta, säger sjuksköterskan Annemarie Jansen som kör ambulans.

Kan vara olagligt

Tekniken har hittills införts i nio EU-länder. Även i Sverige har tekniken funnits i flera år, men här är lagen otydlig. Därför har ingenting hänt.

Nu har SOS Alarm bestämt att införa tekniken ändå. Under början av nästa år är planen att den tas i bruk. Först om lagen prövas kommer det att avgöras om tekniken är laglig, och förenlig med den personliga integriteten.

– Integriteten är jätteviktig. Man måste ställa det mot det nummer där positionen faktiskt kommer användas, vilket är nödnumret 112. Där är det viktigt att ta reda på vad som har hänt och var. Får vi svaret på var, ner på metern, då kan vi börja agera omedelbart och rädda liv, säger Björn Skoglund, tjänsteutvecklare på SOS Alarm.

SOS larmcentral. Foto: Emil Hellerud

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.