Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En trafikolycka med fem bilar inträffade på måndagsförmiddagen på E4 i höjd med Sävar i Umeå kommun. Kort därpå larmades om en till olycka i anslutning till den första, där fyra bilar och en lastbil kolliderat. Tre personer fördes med ambulans till Norrlands universitetssjukhus. Foto: Berno Jonsson/SVT

Snö och besvärligt väglag på flera håll i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det är just nu ordentligt halt på vägarna på flera håll i landet. Vinterväglaget har redan orsakat många trafikolyckor och tisdagen ser ut att bjuda på mer ihållande snöfall och fler varningar.

– Egentligen är det risk för besvärligt väglag i större delen av landet, säger Felicia Danielsson på Trafikverket.

Snöbyar drog in över östra Svealand och Gotland under söndagen. SMHI har utfärdat gula varningar för stora snömängder i kombination med kraftiga vindar. Och veckan har inletts med halka och flera trafikolyckor.

I Östergötland har olyckorna har under måndagsmorgonen avlöst varandra. Vinterväglaget har även resulterat i långa köer på E4 mellan Linköping och Norrköping. I Örebro län varnar polisen för extremhalka. Redan under morgonen inträffade flera olyckor. Bland annat krockade en buss med en personbil i Karlskoga, strax söder om lasarettet. Ingen skadades.

– Det gäller att tänka om man ska ut i trafiken i dag, säger polisens presstalesperson, Sophia Jiglind.

Trafikverket varnar

Även i Värmlands län har polisen fått rapporter om hala vägbanor. Strax efter klockan 8 voltade en bil på länsväg 600 i Rudskoga sydväst om Örebro. En vuxen och tre barn fördes till sjukhus.

På E4 i höjd med Sävar norr om Umeå i Västerbottens län var flera bilar inblandade i en krock på förmiddagen. Kort därpå kom larm om ännu en olycka inte långt därifrån.

Enligt Trafikverket är det mycket besvärligt väglag med risk för halka, snödrev och snörök längs E4 från Nordmaling upp till Lövånger.

– I stora drag är det risk för besvärligt väglag, allt norr om Trollhättan och Ulricehamn. På de mindre vägarna kan det vara mer bekymmersamt, säger presskommunikatör Felicia Danielsson.

”Kommer mer snö”

Mer snö och blåst drar in över östra Svealand och Norrlandskusten under tisdagen. SMHI har utfärdat en orange varning i Västerbotten för vind i kombination med snöfall under både tisdagen och onsdagen.

– Bil och spårtrafik kommer påverkas av detta under hela dagen och kanske även under onsdagen. Halka få man även räkna med, dålig sikt och begränsad framkomlighet på en del håll, säger SVT:s meteorolog Jannicke Geitskaret.

– Senare i veckan kommer det mer snö, nu även i de sydligaste delarna av landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.