Ny vädervarning från SMHI kan komma redan på fredagen. Foto: Suvad Mrkonjic/TT

Snösmockan minskar i styrka – nytt oväder på ingång

Uppdaterad
Publicerad

Uppehåll och kyla väntar då snösmockan avtar på torsdagen. Men redan på fredag drar ett nytt snöområde in över landet.

En orange varning, den näst högsta nivån, som utfärdats av SMHI för snö och vind i norra Götaland gäller fram till klockan nio på torsdagsmorgonen. En gul varning i södra Svealand gäller till klockan sex.

– Till sen eftermiddag är det uppehåll i Götaland. Moln dominerar i hela landet, med minusgrader på de flesta håll. Bara längst i söder blir det plusgrader, säger Viktor Bergman, meteorolog på SMHI.

Framåt fredag väntas högtryck i norr och kyla.

– Möjligen kan det klarna upp högst upp i norr, då kan det bli minus 20.

Ny varning i morgon

I söder väntas ett nytt snöfallsområde dra in från Nordsjön.

– I en del av Skåne och en bit upp på Västkusten kan det kanske bli regn. Annars snö, med 5–10 centimeter i stora delar av Götaland.

Det blir också blåsigt igen. Men det kommer att vara kallare än onsdagen och torsdagens oväder.

– Jag skulle inte bli förvånad om det kommer ut en varning i morgon, säger Viktor Bergman.

SMHI:s vädervarningar

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället och innebära vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.