Första bilden på Edward Snowden efter avslöjandena kring USA:s spionprogram. Foto: Human rights watch

Fortfarande oklart om Snowden får lämna

Uppdaterad
Publicerad

Spionmisstänkte Edward Snowden såg ut att ha möjlighet att lämna flygplatsen i Moskva.
Men till USA:s glädje stannar han alltjämt kvar tills vidare.

Dörrarna till Ryssland såg ut att vara på väg att öppnas, men stängdes lika snabbt. Edward Snowden får stanna på flygplatsen i Moskva ett tag till trots att hans ansökan om tillfällig asyl i Ryssland nu behandlas.

Han hade packat väskan, försetts med nya kläder och romaner av såväl Fjodor Dostojevskij som Anton Tjechov. Så fick Edward Snowden stanna på Sjeremetievo-flygplatsen trots rapporter om att han skulle få lämna transitområdet – exakt en månad efter att han först kom dit.

Asylansökan behandlas

På onsdagen kom beskedet att den landsflyktige amerikanens ansökan om tillfällig asyl nu behandlas. Vanligtvis tillåts den sökande då röra sig fritt inom landet. Men Snowden är ett unikt fall, framhöll advokaten Anatolij Kutjerena efter att det stod klart att Snowden inte får lämna transitområdet.

Att låta honom resa in i Ryssland väntas skapa nya spänningar i de amerikansk-ryska relationerna. Vita huset bad i ett uttalande om ”klarhet” i Snowdens status. För USA vore det en ”djup besvikelse” om Snowden tilläts lämna flygplatsen i Moskva, sade Jen Psaki, talesperson på amerikanska UD. Utrikesminister John Kerry har ringde den ryske utrikesministern Sergej Lavrov för att diskutera situationen.

Stannar i Ryssland

Den spionmisstänkte Snowden, som läckt uppgifter om USA:s omfattande övervakningsprogram, har suttit fast på flygplatsen sedan USA drog in hans pass och manade världens länder att inte ge honom en tillflyktsort. Endast tre har trotsat den amerikanska uppmaningen: Venezuela, Bolivia och Nicaragua. Men dit går inga direktflyg och flera länder på vägen har visat sig villiga att stoppa plan som flyger genom deras luftrum.

Snowden ser det som alltför riskabelt att resa mot Latinamerika och planerar i stället att stanna i Ryssland, uppger Kutjerena:

-Han har för avsikt att stanna i Ryssland, lära sig om rysk kultur och upptäcka Ryssland, säger advokaten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Test storytitel

Mer i ämnet