Foto: scanpix

Här är Snowdens läckor

Publicerad

I början på sommaren avslöjade amerikanen Edward Snowden vad som beskrivs som den största övervakningsskandalen i USA:s historia. Se vad som hänt efter det.

Mitten av maj

30-årige Edward Snowden ansöker om tjänstledighet från sitt konsultuppdrag på Booz Allen Hamilton, en underentreprenör till den amerikanska säkerhetstjänsten NSA.

Snowden-dokumenten

20 maj

Snowden anländer till Hong Kong från Hawaii, med sig har han fyra bärbara datorer vilka gör det möjligt att komma åt några av den amerikanska regeringens mest hemligstämplade dokument.

1 juni

Journalisterna Glenn Greenwald, Ewen MacAskill och Laura Poitras flyger från New York till Hong Kong för att kunna intervjua Snowden. Den amerikanske visselblåsaren bär med sig en Rubiks kub för att de ska kunna hitta honom.

5 juni

Brittiska The Guardian publicerar en första artikel baserad på hemligstämplade dokument från NSA. Dokumenten visar hur amerikanska regeringen tvingat ett telekomföretag att lämna över telefonlistor från miljontals amerikaner.

6 juni

Washington Post och The Guardian släpper dokument som uppges visa hur NSA får direkt tillgång till data från bland annat Google, Facebook och Apple. Tillgången möjliggörs enligt dokumenten via det hemliga övervakningsprogrammet Prism.

7 juni

USA:s president Barack Obama går ut och försvarar programmet. Han menar att kongressen vid upprepade tillfällen godkänt insamlingen av amerikanarnas telefonlistor och utlänningars internetanvändande. – Du kan inte både ha 100 procent säkerhet och samtidigt ha 100 procent privatliv, sade Obama till New York Times.

9 juni

Snowden framträder för första gången i en video. – Jag har inga intentioner att gömma vem jag är eftersom jag inte har gjort något fel, sade Snowden i videon.

21 juni

USA anklagar Snowden för spioneri och stöld av hemligt material. Man begär att Hongkong griper visselblåsaren och lämnar ut honom till USA.

23 juni

Snowden lämnar Hongkong och flyger till Moskva, han får dock inte lämna transitområdet.

24 juni

En stor skara reportrar går ombord på ett plan som lämnar Moskva för Kubas huvudstad Havanna. Anledningen är uppgifter om att Snowden ska med samma flight. Planet lyfter dock utan Snowden ombord – men med ett gäng snopna reportrar.

29 juni

Tyska Der Spiegel publicerar uppgifter om att NSA spionerat på EU-länder och EU-institutioner.

1 juli

Ryssland uppger att Snowden ansökt om asyl i landet, senare meddelar Wikileaks att han ansökt om asyl i ytterligare 20 länder, bland annat Frankrike, Tyskland, Irland, Kina och Kuba.

12 juli

Snowden ansöker om tillfällig asyl i Ryssland. Han lovar att sluta läcka fler hemliga uppgifter – ett krav som ryska presidenten Putin ställt för att ge honom asyl.

7 augusti

USA:s president Barack Obama ställer in ett möte med ryske presidenten Vladimir Putin. Anledningen, är enligt nyhetsbyrån AP, Rysslands beslut att ge den spionmisstänkte NSA-läckan Edward Snowden tillfällig asyl.

20 oktober

Journalisten Glenn Greenwald bekräftar i en intervju för programmet Medierna i Sveriges Radio att det i Edward Snowdens material finns uppgifter om svenska FRA:s samarbete med amerikanska avlyssningsorganisationen NSA. Han avslöjar dock inte vad det gäller för uppgifter.

21 oktober

Franska Le Monde skriver att över 70 samtal i Frankrike ska ha spelats in i hemlighet. Frankrikes inrikesminister Manuel valls kallar avslöjandet chockerande.

23 oktober

Tyskland går ut med att de har information om att förbundskansler Angela Merkels mobiltelefon avlyssnats av NSA, något som mötts av kraftig kritik från EU:s ledare.

24 oktober

The Guardian publicerar dokument som visar att NSA avlyssnat 35 världsledares telefonsamtal. – Det är naturligtvis oacceptabelt, kommenterar Sveriges statminister Fredrik Reinfeldt till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snowden-dokumenten

Mer i ämnet