Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S), Ardalan Shekarabi (S) och Lena Hallengren (S) höll pressträff i Dalens Centrum i Stockholm. Foto: SVT/Oscar Fries

Socialdemokraterna vill stoppa 5-åringar från att rekryteras av gängkriminella

Publicerad

Socialdemokraterna vill se särskilda brottsförebyggande åtgärder för 5-12-åringar. Partiet lämnar nu ett förslag till riksdagen i syfte att stoppa trenden att allt yngre barn och unga rekryteras av gängkriminella.

– Polisen vittnar om hur barn och unga är beväpnade, säger Lena Hallengren (S).

Socialdemokraternas förslag, ett så kallat utskottsinitiativ, handlar om att få fram fler brottsförebyggande insatser redan från fem års ålder för att förhindra att barn och unga hamnar i kriminalitet. Initiativet skulle innebära att regeringen behöver ta fram förslag på brottsförebyggande arbete redan från förskoleklass och uppåt, enligt partiet.

Partiledare Magdalena Andersson (S) menar att skärpta straff och utökade resurser till polisen har gett resultat – fler gängkriminella sitter i fängelse.

– Men vi ser också att för varje gängkriminell som sitter bakom lås och bom står allt yngre killar redo att ta plats. För att knäcka gängen måste vi knäcka nyrekryteringen, säger hon under en pressträff.

Myndigheter ska dela information snabbt

Pressträffen hölls efter ett besök i Dalen Centrum, Gubbängen och Farsta – områden i södra Stockholm som alla drabbats av sprängningar och skjutningar den senaste tiden. Även Lena Hallengren (S) och Ardalan Shekarabi (S) deltog. 

– Det är en yngre målgrupp än vi är vana att tänka kring för brottsförebyggande åtgärder, men lärare och fritidspedagoger vittnar om hur tidigt vi ser barn vara på väg i fel riktning, säger partiets gruppledare i riksdagen Lena Hallengren.

S vill att utredningen omfattar skolans, polisens och socialtjänstens brottsförebyggande arbete, samt deras skyldigheter och möjligheter att snabbt dela information med varandra.

– Den ska också omfatta placeringar och andra tvingande insatser och möjligheter att involvera föräldrarna tidigt, säger Hallengren.

Förslaget från Socialdemokraterna kommer efter en rad allvarliga våldsdåd i Stockholm varav flera har koppling till gängkriminalitet. Exakt hur många barn och minderåriga det finns inom gängmiljön i Stockholm är oklart. Men polisens bedömning är att det finns runt 1 500 gängkriminella och lika många i nätverken runt dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.