Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Socialdemokraternas gruppledare Lena Hallengren varför man lägger ner sina röster. Foto: TT

Socialdemokraterna stödjer inte misstroendet mot Romina Pourmokhtari (L)

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna stödjer inte misstroendeförklaringen mot klimatminister Romina Pourmokhtari (L). Partiet har valt att lägga ned sina röster i onsdagens omröstning.

– Att rikta ett misstroende mot specifikt Romina Pourmokhtari i dagsläget är inget som vi kommer att stödja, säger S gruppledare Lena Hallengren

Socialdemokraterna kommer inte att sluta upp bakom Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, som alla vill fälla klimatministern med anledning av regeringens klimathandlingsplan.

S har beslutat att lägga ned sina röster. Det kom partiets riksdagsgrupp fram till under ett möte på tisdagen.

– Vi har inte förtroende för Ulf Kristerssons regering och den klimatpolitik som de kollektivt bedriver. Men att rikta ett misstroende mot specifikt Romina Pourmokhtari i dagsläget är inget som vi kommer att stödja, säger Lena Hallengren, gruppledare för S.

– Det är ett kollektivt ansvar som SD-regeringen måste ta.

Hallengren: ”Klimatsvek”

Hon anser att misstroendeförklaringar är ett kraftfullt verktyg som inte bör missbrukas. Samtidigt lyfter hon fram att Romina Pourmokhtari har åtta KU-anmälningar riktade mot sig.

– Vi kommer noggrant följa vad de leder till och vilka slutsatser KU drar, säger Lena Hallengren.

Trots beslutet riktar hon kritik mot såväl klimatministern som regeringens politik.

– Vi är oerhört kritiska mot det klimatsvek som regeringen har levererat till svenska folket, säger Lena Hallengren.

Kräver majoritet

Beskedet gör att klimatministern sannolikt kommer att sitta säkert under onsdagens misstroendeomröstning, som begärts av Centerpartiet. För att Romina Pourmokhtari ska tvingas avgå krävs att en majoritet av riksdagens ledamöter ställer sig bakom en misstroendeförklaring, alltså minst 175 ledamöter. C, V och MP har tillsammans 66 ledamöter.

Ett ja från Socialdemokraterna hade dock inte ensamt räckt för att tvinga klimatministern att avgå. Det hade även krävts att två Tidöledamöter hade bytt sida.

Så går omröstningen till

För att en omröstning om misstroendeförklaring ska bli av krävs att minst 35 ledamöter föreslår att riksdagen ska rösta om det.

Minst 175 ledamöter måste sedan rösta ja till förslaget för att riksdagen ska förklara sitt misstroende för ministern. Det är en majoritet av riksdagens 349 ledamöter.

Om riksdagen kommer fram till att den inte har förtroende för en minister måste ministern avgå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.