Affischerna har setts vid flertal ställen i Stockholmsområdet. Foto: Jessica Gow/TT

Socialdemokraterna utsatta för affischkupp

Uppdaterad
Publicerad

Falska valaffischer för Socialdemokraterna har satts upp i Stockholm. Budskapet är att partiet vill återinföra fastighetsskatten och det är oklart vilka som ligger bakom kuppen.

”Jag älskar fastighetsskatt” står det med stor text på en bild på statsminister Magdalena Andersson (S). Men det är inte Socialdemokraterna som ligger bakom affischerna som satts upp i Stockholmsområdet.

– Det är självklart allvarligt att man sätter upp falska affischer och sprider lögner om vår politik, säger Juan-Pablo Roa, presschef Socialdemokraterna.

Val 2022
Socialdemokraterna menar att det har spridits lögner om fastighetsskatten tidigare. Foto: Privat

Bilderna används i fel syfte

På den andra affischen syns integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) med texten ”S redo för fastighetsskatt – starkt stöd bland väljarna”.

På affischen står Joakim Berndes som fotograf men budskapet ligger han inte bakom.

– Jag har tagit en del bilder i Almedalen tidigare och lagt ut på en bildbank som är öppen för alla. Det är väldigt tråkigt att de används i fel syfte, säger han.

Berndes arbetar som fotograf och har nu slutat att lägga upp bilder på politiker.

– Det är inte första gången det händer. I tidigare sammanhang har högerextremister använt bilder som jag tagit. Det har fått mig att tappa intresset för att lägga upp sådana bilder.

Planerar inga rättsliga åtgärder

Socialdemokraterna menar att de har fått in uppgifter om falska valaffischer men att de inte planerar några rättsliga åtgärder i nuläget.

– Valrörelser ska bedrivas med schyssta metoder, inte med lögner och falskt material, säger Juan-Pablo Roa, presschef Socialdemokraterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet