Socialdemokraternas gruppledare Annelie Karlsson säger att misstroendeförklaringar numera används som ett verktyg för att kritisera den politik som förs. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Socialdemokraternas gruppledare Annelie Karlsson: ”Det är en helt ny ordning i svensk politik”

Uppdaterad
Publicerad

Det var inga tomma hot från Vänsterpartiet som under torsdagen beslutade att lämna in en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Partiet kommer få stöd från samtliga oppositionspartier; Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

– Som socialdemokrat såg jag det aldrig komma, att Vänsterpartiet skulle bilda pakt med det högerkonservativa blocket, säger Socialdemokraternas gruppledare Annelie Karlsson till SVT Nyheter.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt gav regering två veckor från att backa från reformplanerna för Arbetsförmedlingen.

Den planerade, och kritiserade, privatisering som innebär att fristående aktörer delvis ska ta över uppgiften att matcha arbetssökande mot lediga jobb, var en del av januariavtalet. Ett krav från Centerpartiet.

– Vi har en ren överenskommelse med C, L och MP i avtalet och där ligger också Arbetsförmedlingen, säger Annelie Karlsson (S) och fortsätter:

– Det anmärkningsvärda är att Vänsterpartiet vill bilda pakt med partier som vill gå ännu längre med Arbetsförmedlingen än de själva. Det här är en helt ny ordning i svensk politik.

”Ett verktyg”

Tidigare i höstas riktade SD misstroende mot justitieminister Morgan Johansson (S). Detta stöttades då också av både M och KD, men partierna fick ge vika när de inte fick tillräckligt många röster som krävdes.

– Det här är ett instrument som är tänkt att användas när ett statsråd åsidosatt sitt ansvar eller som orsakat fel och brister. Nu använder man i stället verktyget för att kritisera den politik som förts, säger Annelie Karlsson.

SVT Nyheter har sökt statsminister Stefan Löfven (S) som i ett sms svarar:

”Det är anmärkningsvärt att Vänsterpartiet tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är beredd att fälla en minister som tillträdde för knappt tre månader sedan. Regeringen arbetar med att utforma reformeringen av Arbetsförmedlingen, i det arbetet är vi öppna för samtal. Nästa steg för mig är att partierna som står bakom januariavtalet nu diskuterar hur vi går vidare utifrån den uppkomna situationen”.

M och KD:s två krav

Under en gemensam pressträff meddelade partiledarna Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD) att det kommer ge regeringen till tisdag nästa vecka innan de väcker en misstroendeförklaring.

Det två punkter som KD och M kritiserar främst är tidsplanen för privatiseringen och att man anser att reformen inte kan vila på lagen om valfrihetssystem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.