• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Att slå sönder Unrwa på det här sättet kommer att kosta många människor livet”, säger Morgan Johansson (S) i SVT:s Aktuellt. Foto: TT

Socialdemokraternas kritik mot pausat Unrwa-stöd: ”Katastrofalt beslut”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges regering har pausat biståndet till Unrwa tills vidare. Ett beslut som Socialdemokraterna riktar stark kritik mot.

– Att slå sönder Unrwa på det här sättet kommer att kosta många människor livet, säger Morgan Johansson (S) i SVT:s Aktuellt.

Efter anklagelser om kopplingar till Hamas terrorattack den 7 oktober har land efter land pausat sitt stöd till den palestinska FN-organisationen. På tisdagen kom beskedet att även Sveriges biståndsmyndighet Sida väljer samma väg att gå.

Beslutet är enligt Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson Morgan Johansson ”katastrofalt”.

Krig mellan Israel och Hamas

– Man måste komma ihåg vilken extrem situation Gaza befinner sig i. Hundratusentals människor riskerar en akut svältkatastrof. Att då slå sönder Unrwa på det här sättet kommer att kosta många människor livet, säger han i SVT:s Aktuellt.

Unrwa överlägset störst i Gaza

Sveriges bistånd till Gaza planeras inför 2024 uppgå till 400 miljoner kronor. Pengarna ska enligt regeringen i stället fördelas över andra humanitära organisationer i Gaza. Men Unrwas hjälpinsatser är större än alla de andra organisationerna tillsammans.

– Om man tror att man kan ersätta de 30 000 anställda på Unrwa med andra organisationer utan att det får enorma effekter så tror man fel, säger Morgan Johansson och fortsätter:

– Jag är för att man ska straffa de människor som varit inblandade, men straffa inte hundratusentals människor.

”Finns andra aktörer”

Sveriges biståndsminister Johan Forssell (M) menar dock att konsekvenserna inte behöver bli så stora.

– Vi ett ansvar mot människor i Gaza och det är en fruktansvärd humanitär situation, men det är inget skäl emot att se till att pengarna går till rätt saker. Vi vet att det finns andra aktörer och att det kommer att gå att fördela biståndet dit.

Han poängterar att detta också är ett välavvägt val av Sida – för stunden.

– När det kommer den här typen av allvarlig information gör man en ordentlig utredning och man genomför inga utbetalningar under den tiden. Det är inget unikt för Gaza, säger Johan Forssell (M).

Regeringen har bett Sida att inkomma med en utredning om biståndet i Gaza den 15 februari. Även Unrwa själva har en pågående utredning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet