Regeringen vill höja bostadstillägg och införa ”trygghetspension”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill att en särskild trygghetspension ska införas till personer som slitit ut sig innan pensionen. Därtill vill man höja bostadstillägget för pensionärer.

Det uppger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) vid en pressträff.

Satsningarna ska ingå i regeringens höstbudget. Den så kallade trygghetpensionen är till för personer som slitit ut sig och inte klarar av att jobba hela vägen till pensionen. Förslaget innebär att äldre går under särskilda regler i sjukersättningen. I stället för att ta ut den vanliga ålderspensionen i förtid ska dessa personer kunna få sjukersättning tills de fyller 65.

Deras arbetsförmåga ska inte heller bedömas mot alla jobb på arbetsmarknaden – utan bara jobb som personerna har erfarenhet av eller ”andra lämpliga arbeten”.

De nya reglerna ska gälla personer som är 60 år eller åldre.

– Det är ett första steg för att ge den här gruppen upprättelse, säger Shekarabi vid pressträffen.

Vad det kan komma att kosta beror på rättstillämpningen, uppger han, men han framhåller att många av de som skulle få den särskilda trygghetspensionen i dag får andra ersättningar.

– Skillnaden blir att man får en trygghet och en stabilitet, säger Ardalan Shekarabi.

Höjt bostadstillägg

Taket för bostadstillägget ska höjas från 7 000 kronor i månaden till 7 500 kronor, enligt regeringens förslag. Konsumtionsstödet ska också höjas från 100 till 200 kronor. Totalt kommer 350 000 pensionärer att påverkas av förändringen, uppger Shekarabi.

Förändringarna ska träda i kraft i juli 2022, om de röstas igenom i riksdagen. Ardalan Shekarabi bedömer att en riksdagsmajoritet stödjer förslagen.

– Det finns ett brett stöd för förslaget från höger till vänster, säger han.

Välkomnas av facket

Från fackligt håll välkomnas de föreslagna förändringarna.

”Efter ett långt och slitsamt arbetsliv ska ingen behöva oroa sig för försörjningen. Därför är det ett bra besked från regeringen i dag att pengar avsätts för att ge bättre pension till de som behöver det mest”, skriver LO-ordföranden Susanna Gideonsson på Facebook.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.