Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jan Guillou: ”Vänster måste bli av med identitets-idioterna” Foto: Jonas Ekstrømer/TT

Jan Guillous uppmaning till Vänsterpartiet: ”Måste bli av med identitetsidioterna”

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet har medvind i opinionen – men enligt Jan Guillou, en av Sveriges mest kända socialister, kommer partiet aldrig att kunna konkurrera på allvar med Socialdemokraterna om man inte gör upp med identitetspolitiken.

– Om jag hade varit med i Vänsterpartiet hade jag sagt vi måste kasta ut alla de där som springer omkring i vårt parti och talar om hudfärg, säger han i en intervju med Politikbyrån.

Jan Guillou tar emot i sin våning på Östermalm. Den kände författaren och journalisten har varit med i vänstersvängen sedan 1968, då han gick med i Sveriges kommunistiska parti (SKP), en maoistisk konkurrent till Sovjettrogna Vänsterpartiet kommunisterna.

I dag beskriver sig Jan Guillou, som inte varit medlem i ett parti sedan han blev utslängd ur SKP, som socialist. Och det är som socialist som han riktar svidande kritik mot dagens Vänsterparti, som den senaste tiden skördar framgångar i opinionsmätningarna.

”Är helt enkelt för löjliga”

Jan Guillou anser nämligen att partiet blev förblindade av identitetspolitik när de äntligen blivit av med kommunist-oket.

– Socialdemokraterna har blivit ett borgerligt parti medan Vänsterpartiet står ideologiskt lite till höger om socialdemokratin modell 1968. Men Vänsterpartiet kommer aldrig kunna bli det stora socialdemokratiska partiet eftersom de helt enkelt är för löjliga, säger Hamilton-författaren i en intervju i SVT:s Politikbyrån.

Jan Guillou säger att han, om han hade varit medlem i Vänsterpartiet, hade känt sig övertygad om att partiet ”är de riktiga sossarna nu”.

– Men då måste man bli av med de där identitetsidioterna. Man måste förstå att man inte kan ursäkta muslimska reaktionära dårar i förorterna bara för att de är invandrare.

– Man måste ha en sorts likaprincip för alla, och man måste kasta alla de där som springer omkring och talar om hudfärg ut ur vårt parti.

”Man tror nästan inte det är sant”

Som ett exempel tar Jan Guillou det faktum att Vänsterpartiet, som ensamt parti, är emot vaccinpass. Något han tror beror på att partiet inte vill bli beskyllda för rasism.

– Det här sättet att bita sig fast vid ras och religion nu 2021 är så bakvänt. När man funderar på det som socialist så tror man nästan inte att det är sant.

Aron Etzler, Vänsterpartiets partisekreterare, svarar i en kommentar till SVT att han ”inte förstår vad Jan Guillou menar”.

– Vi har en universialistisk ingång på hur vi behandlar människor, dvs vi behandlar folk likadant. Det genomsyrar alla program och all vår handling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikbyrån

Mer i ämnet