Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Jag sa att jag vägrar svara på den frågan” – hör Rossana Dinamarca berätta i klippet. Foto: Lars Pehrson/Jessica Gow/TT

Vänsterprofil blev utskälld av Jonas Sjöstedt: ”Skrek att jag vill se honom kräla i stoftet”

Uppdaterad
Publicerad

En ständig kritiker som läckte verkställande utskottets hemligheter till pressen. Så beskriver den tidigare vänsterledaren Jonas Sjöstedt sin gamla partikamrat Rossana Dinamarca – som nu slår tillbaka med anklagelser om utskällningar och tystnadskultur.

– Han skrek att jag vill se honom kräla i stoftet, säger hon i en intervju i SVT:s Politikbyrån.

Det var Jonas Sjöstedts uttalade stöd till införandet av gränskontroller 2015 som ledde till den infekterade konflikten i Vänsterpartiet. Sjöstedt hade inte förankrat sitt utspel i det verkställande utskottet och partiledaren kom snart att bli överkörd i frågan – något som läckte till media.

”Han var skitförbannad”

Det verkställande utskottet möttes på ett hotell i Stockholm för att reda ut konflikten – men Rossana Dinamarca uppger att syftet i själva verket var att Jonas Sjöstedt och partisekreteraren Aron Etzler ville ta reda på vem det var som läckt till pressen. Och de hade siktet inställt på Dinamarca.

– När frågan ställs till mig säger jag att jag vägrar att svara. Jonas Sjöstedt blir då rasande och skriker åt mig att ”jag vet att det är du för du vill se mig kräla i stoftet”. Han var skitförbannad. Jag tror att han till och med sa att jag vill se honom rullad i tjära och fjädrar. Han tog i med hela sitt väsen, säger Rossana Dinamarca i Politikbyrån och fortsätter:

– Då packade jag ihop mina saker och sa att jag inte medverkar i  möten som är så här respektlösa och så gick jag ut.

Rossana Dinamarca säger också att hon upplever att efterforskningar efter källor pågått under ganska lång tid.

– Jag tyckte att det hade skapat en obehaglig tystnadskultur i partiet. Plötsligt var det helt tyst, människor vågade inte säga någonting.

Tillbakavisar påståenden om tystnadskultur

Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler känner inte igen sig i den verklighetsbeskrivningen.

– Jag har sett begreppet tystnadskultur användas i Göteborgs kommun och då är det om chefer som dolt olika missförhållande. Jag har aldrig hört det uttrycket i Vänsterpartiet och tycker absolut inte att vi har en sådan kultur. Vi tar de här frågorna på rätt stort allvar och tycker att vi har gjort förändringar i partiet, säger han och fortsätter:

– Vi hade ett ganska dåligt internt klimat för tio år sedan, nu skulle jag tro att nästan alla säger att det är betydligt bättre.

På frågan om den påstådda utskällningen av Rossana Dinamarca svarar han:

– Jag var med på mötet men minns inte det här och jag kan inte heller dementera det.

SVT har sökt Jonas Sjöstedt via hans pressekreterare Jessica Nordh, som säger:

– Vi är väldigt förbryllade över det här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Politikbyrån

Mer i ämnet