Socialkonservatism ny SD-ideologi

Publicerad

Begreppet nationalism kan komma att tonas ned, till förmån för begreppet socialkonservatism, enligt ett förslag till nytt principprogram för SD.

-De föreslagna förändringarna handlar dels om att lansera socialkonservatismen som primär ideologisk beteckning av partiet och dels om en allmän breddning och fördjupning av programmet, säger Mattias Karlsson, riksdagsledamot (SD) och ordförande i programgruppen till tidningen Riksdag&Departement.

Sverigedemokraternas principprogram är i sin nuvarande form från 2005 och anses av många inom partiet vara föråldrat.

Det befintliga principprogrammet lyfter fram ”nationalism” som vägledande princip. Men den senaste tiden har Sverigedemokraterna snarare betonat att de är ett ”socialkonservativt” parti, något som uttrycktes tydligt i Jimmie Åkessons tal i Almedalen i juli i år.

Enligt Linus Bylund, pressekreterare hos partiledaren Jimmie Åkesson, är dagens Sverigedemokraterna ett parti som befinner sig till höger på den politiska skalan när det gäller värdefrågor, och till vänster när det gäller fördelningspolitik.

-Det stämmer inte som en del tror att vi ska sluta kalla oss nationalister. Begreppet socialkonservatism är inte perfekt, men det ger en mer komplett bild när man ska beskriva partiet än nationalism, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer