Socialminister Lena Hallengren presenterade i dag Karin Lewin, som särskild utredare för att ta fram förslag på begränsning av privata sjukvårdsförsäkringars påverkan på offentligt finansierad hälso- och sjukvård. Foto: Anders Wiklund/TT

Regeringen tillsätter utredare för köerna till sjukvården

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler svenskar tecknar privata sjukvårsdförsäkringar, som i vissa fall kan ge förtur till vård. I dag gav regeringen Karin Lewin uppdraget att ta fram förslag för att begränsa de privata försäkringarnas påverkan på offentligt finansierad hälso- och sjukvård.

– Vården är en gemensam resurs som ska ges efter behov och till lika villkor för hela befolkningen. Men en lucka i lagen gör att de med privat sjukvårdsförsäkring kan få bättre tillgång till vård, säger Lena Hallengren.

Enligt Hallengren är det i allt högre grad plånboken som styr vem som får vård, och hon menar att  orättvisorna ökat under pandemin, då mycket av den planerade vården ställts in. Därför ska nu Karin Lewin, i dag chefsjurist på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, utreda möjligheterna att stoppa denna ”gräddfil”.

– Vi kan inte ha ett system där människor kan köpa sig till företräde till skattefinansierad vård, säger socialministern.

KD: ”Utreder fel saker”

Några konkreta tankar till hur detta ska  uppnås presenterades inte vid presskonferensen. Utredningen ska vara klar den 30 september 2021.

Acko Ankarberg (KD) är ordförande i riksdagens socialutskott. Även om hon håller med om att det finns frågetecken kring att privata sjukvårdsförsäkringar kan ge snabbare tillgång till vård, anser hon att regeringen utreder fel saker:

– De verkar lägga mer tid på att försöka stoppa privata utförare än på att främja så att det blir mer hälso- och sjukvård. Vi står med en enorm vårdskuld framför oss och behöver alla tillgängliga resurser, säger Acko Ankarberg.

Röstades ned 2016

Enligt hälso- och sjukvårdslagen ska den med störst behov få vård först. Men en granskning som Dagens Nyheter gjorde 2019 kunde visa hur patienter med privata sjukvårdsförsäkringar fick vård snabbare än patienter som stod i regionens kö. Dessutom kan försäkringspatienter ofta få tid direkt hos specialistläkare utan att behöva vänta på remiss.

2016 lade den S-ledda regeringen fram ett förslag som syftade till att förbjuda vårdgivare att låta patienter med privat sjukvårdsförsäkring gå före patienter som kommer med remiss från regionerna. Förslaget röstades dock ner i riksdagen av Allianspartierna och Sverigedemokraterna 2017.

Enligt en rapport från myndigheten för vård- och omsorgsanalys, som släpptes tidigare i år, hade nästan 660 000 personer i Sverige tecknat en privat sjukvårdsförsäkring 2018.

Branschen: Olika köer

Enligt försäkringsbranschens intresseorganisation Svensk Försäkring handlar det inte om att någon ”tränger sig före”, utan om olika köer. De hävdar att försäkringspatienter aldrig behandlas av personal anställda hos regionerna medan det däremot är vanligt att regionerna köper en viss mängd vård av privata vårdgivare, som därmed behandlar patienter från både regioner och försäkringsbolag.

Men även den privata vårdgivaren ska enligt hälso- och sjukvårdslagen alltid behandla den med störst behov i första hand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.