Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell säger att tillgången på vårdplatser är ett problem, men att brist på utrustning och personal är mer akut. Foto: Janerik Henriksson/TT

Socialstyrelsen: ”Kritiskt läge gällande skyddsutrustningen”

Uppdaterad
Publicerad

Ett akut läge när det gäller tillgången på skyddutrustning. Så beskriver Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell läget i regionerna. Enligt henne har regionerna inte inte följt regelverket om att vara ordentligt förberedda.
– Tillgången är kritisk och det är vår första prioritet att säkerställa den.

På söndagseftermiddagen höll statsminister Stefan Löfven (S) en pressträff tillsammans med flera myndighetschefer om coronaläget i Sverige. Enligt Olivia Wigzell är all skyddsutrustning en bristvara just nu, även globalt. Och hon menade att det i nuläget inte finns någon uthållighet i Sverige när det gäller till sjukvårdsmaterial.

– Enligt regelverket ska ju regionerna ha en uthållighet och vara förberedda för olika scenarier. Det ser vi att det inte har funnits.

Hon säger att det dock har köpts in så att det finns små lager runt om i landet. Socialstyrelsen ser nu över hur det ska fördelas mellan regionerna så det finns där läget är mest akut.

– Tillgången på skyddsutrustning är kritisk och det är vår första prioritet att säkerställa den. Det vi har nu är ett väldigt kort perspektiv så vi försöker garantera en längre uthållighet när det gäller tillgången på skyddsutrustning.

Utrustning och personal mest akut

Hon säger att även tillgången på vårdplatser är ett problem, men att brist på utrustning och personal är mer akut.

– Det finns möjlighet att flytta om. Det är något vi tittar på nu för att vi ska vara beredda om vi kommer inför ett sådant scenario att vi behöver mer lokalyta.

Enligt Wigzell tittar medicinska expertgrupper just nu på vilka prioriteringar som kan komma att behöva göras inom vården.

– Mycket handlar om att vi ska kunna ha en hälso- och sjukvård som kan ge vård efter behov. Har man stora behov är man en prioriterad grupp.

”Vi har förmågan att klara det”

Hon säger att Sveriges sjukvårdssystem inte har varit utsatt för något liknande tidigare. Men Wigzell tror att Sverige kommer att klara den påfrestning som sjukvården utsätts för.

– Utifrån vad vi kan bedöma nu så ser vi att vi har den förmågan. Men det bygger ju på att alla aktörer kan arbeta snabbt och samordnat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.