Socialstyrelsens broschyr om barnäktenskap sågas

Uppdaterad
Publicerad

En broschyr från Socialstyrelsen om barnäktenskap har rört upp arga känslor. Bilderna, flera formuleringar och titeln ”Information till dig som är gift med ett barn”, ifrågasätts. Myndigheten drar nu tillbaka broschyren efter kritiken.Ansvarig minister säger till SVT att hon är bestört över broschyren.- Barn ska inte leva i äktenskap i Sverige punkt slut. Det är bra att Socialstyrelsen gör om och gör rätt.

Broschyren, som nyligen lades upp på Socialstyrelsens sajt, riktar sig enligt myndigheten till den som är vuxen och gift med ett barn. Den kan enligt myndighetens sajt lämnas till make/maka eller till professionella som möter ett barn som är gift. På samma sida finns också länkar till andra broschyrer som riktar sig till barn som är gifta och till anhöriga till barn som är gifta.

Kritiken mot broschyren blev massiv och flera politiker krävde att den skulle dras tillbaka.

Reaktionerna fick Socialstyrelsen att kalla in chefer från påskledigheten till ett krismöte och senare kom beskedet att broschyren dragits tillbaka.

Ministern: Blir bestört

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren (S) var en av dem som upprördes.

– När jag först såg den blev upprörd, därför att det måste vara tydligt att i Sverige inte ingå barnäktenskap. Det måste vara oerhört tydligt att svenska lagar, normer och värderingar gäller. Det får inte råda några tveksamheter kring det, säger hon till SVT Nyheter.

Ministern har inte själv varit i kontakt med Socialstyrelsen men tycker att det är bra att de ”gör om och gör rätt”.

– Det är motiverat att ge information, men vilken ton och vilka signaler man skickar är minst lika viktigt.

Täppa till hål i lagen

Det finns inget totalförbud mot barnäktenskap i Sverige, man får inte gifta sig med barn men barnäktenskap som skett utanför landets gränser kan erkännas. Kryphålet vill Hallengren täppa till.

– Det finns ett hål i lagen och det ska vi täppa till, men att få information och kunskap om svenska normer lagar och värderingar måste framgå tydligt, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker det är uppenbart med den debatt som blivit att problemet med barnäktenskap inte framstår som så allvarligt. Barn har rätt att vara barn och ska inte ta de roller som ingår med äktenskap, som till exempel föräldraskap.

Vad säger du till dem som säger att ni röstat emot att förbjuda barnäktenskap?

– Det är inte sant, det där är en fråga om hur man jobbar i riksdagen när regeringen redan jobbar med ny lagstiftning.

”Okänsliga”

Sakine Madon, politisk redaktör på VLT, är en av dem som tidigt reagerade på broschyren. Hon tycker att Socialstyrelsen ”missar allvaret i frågan”.

– Illustrationerna är okänsliga, det kanske hade passat för information om skolstart eller något annat neutralt.

Hon reagerar också på flera formuleringar, bland annat: ”Eftersom barn under 15 år har en absolut rätt till skydd mot sexuella handlingar är det olämpligt att ni bor tillsammans om barnet är under 15 år”.

– Barnäktenskap är väldigt allvarligt och förbjudet, att använda formuleringar som ”olämpligt om ni bor ihop” är alldeles för mjäkigt.

”Ifrågasätter tajmingen”

Caroline Szyber (KD), riksdagsledamot och ordförande för civilutskottet, tycker att foldern riskerar att ge legitimtet till barnäktenskap.

– Jag ifrågasätter att den ens ges ut men jag ifrågasätter också tajmingen när det just nu pågår ett stort lagstiftningsarbete i den här frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.