Södertörns högskola i Huddinge kommun i Stockholms län. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Södertörns högskola ifrågasätts för hemligstämplad kritik mot rektor

Uppdaterad
Publicerad

Ledningen för Södertörns högskola har hemligstämplat en stor del av den kritik som högskolan får i en ny utredning kring hur skolan agerade i samband med #meetoo-rörelsen. Detta kritiseras nu av tryckfrihetsexperten Nils Funcke.

SVT har begärt ut utredningen som heter ”Utredning om eventuell förekomst av kränkande särbehandling” och som är gjort av konsultföretaget Avonova. En utredning som SVT berättade om i måndags. 

Jurister hänvisar till sekretess

Högskolans ledning har svartmarkerat stora delar av utredningen. Särskilt den del som handlar om slutsatser och kritik mot högskolans ledning. De sista sidorna är helt svartmarkerade. Högskolans jurist hänvisar till sekretesslagens formuleringar om att enskilda personer eller närstående kan lida men om uppgiften röjs. Men med hjälp av det material som inte är maskerat och information från flera anställda som tagit del av utredningen framkommer att högskolans ledning och rektor kritiseras för hur de har behandlat sina anställda. 

– Det framstår som att man gör svartmarkeringen mer för att skydda skolan och eventuellt rektorn mer än att leva upp till offentlighetsprincipen och därmed grundlagen, säger tryckfrihetsexperten Nils Funcke. 

Enligt rektor Gustav Amberg har han inte varit involverad i sekretesshanteringen. 

– Det är utanför min kontroll. Det är en bedömning av våra jurister och det görs för att skydda de berörda personerna. 

Även de formuleringar som gäller dig är sekretessbelagda. Är det för att du och högskolan vill skydda dig?

– Beslutet är taget utifrån en juridisk bedömning. 

Du är ju chef över juristen?

– Oavsett det ska personalärenden hanteras av personer som hanterar personalfrågor. Eftersom rapporten är sekretessbelagd ska vi inte sprida den.

”Rektorn är ansvarig”

Kvinnan som anmälde högskolan och som utredningen till stor del handlar om vill enligt utredningen inte att hon ska användas i mediehanteringssyfte för att skydda högskolan och dig. Hur ser du på det?

– Sekretessprövningen är gjord utifrån offentlighets- och sekretesslagen där den juridiska bedömningen är att individer riskerar att lida men om uppgifterna blir offentliga, säger Gustav Amberg. 

Enligt Nils Funcke kan inte en rektor lägga hela ansvaret för sekretessbedömningen på juristen. 

– Det är rektorn som är högsta myndighetschef och som är ansvarig för att juristerna följer gällande lagar och regler, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.