Magnus Wieselqvist och Maria Eriksson talar med Isabella Giles över datorn. Foto: SVT/Thomas Svenson

Spanska kockar räddar vintern i Sälen

Uppdaterad
Publicerad

I Sälen försöker restaurangerna rädda den kommande vintersäsongen genom att flyga in kockar från Spanien. Anställningsintervjuerna görs via videosamtal.

Starten på vintersäsongen närmar sig i Sälenfjällen. De båda restaurangcheferna Magnus Wieselqvist och Maria Eriksson har jobbat med rekryteringen ända sedan augusti månad och det har varit tufft att hitta alla kockar som behövs. De är vanligtvis konkurrenter men samarbetar nu om att lösa bemanningen.

”Barskrapat på marknaden”

Maria Eriksson driver två restauranger på Hundfjället och Magnus Wieselqvist fyra restauranger i Kläppen. Deras sex restauranger behöver 26 kockar och ännu i november är sex tjänster obesatta. De har annonserat efter kockar men har inte fått tillräckligt med sökanden till tjänsterna.

– Det känns som det just nu är helt barskrapat på marknaden, och då måste vi leta efter kockar utomlands, konstaterar Magnus Wieselqvist.

Magnus Wieslander och Maria Eriksson. Foto: SVT/Thomas Svenson

Sälen-krögarna samarbetar därför med Eures som är Arbetsförmedlingens utlandsrekrytering. På plats i spanska Valencia finna Lara Feller som vanligtvis sitter på Arbetsförmedlingen i Mora med hela Europa som arbetsfält. Hon har valt ut ett tiotal arbetssökande kockar som ska intervjuas via videosamtal denna dag.

Kock och snowboardåkare

Isabelle Giles är en av dem som dyker upp på datorskärmen. Hon är en rutinerad och utbildad kock i 30-årsåldern och samtidigt snowboardåkare. Hon berättar att hon jobbat som kock både i Spanien och Mexiko och vill nu pröva på kockjobbet i Sverige.

– Jag tror det är en bra erfarenhet för mig om jag skulle komma till er och jobba, säger hon.  

Magnus Wieselqvist och Maria Eriksson lyssnar och ställer frågor i efterhand som intervjuerna pågår. De berättar även att de så klart hjälper till med att ordna boende.

– Det är längesedan jag haft så många kompetenta och engagerade kockar som sökt jobb, säger en nöjd Maria Eriksson och fortsätter:

– Det här är bara början. Nästa säsong åker vi till något land och gör rekryteringarna på plats.

”Något grymt bra spanskt”

En blick på förra säsongens meny som är uppsatt på en hel vägg i restaurangen väcker dock en del frågetecken. Hur kommer de spanska influenserna påverka fjällrestaurangens meny?

–Då får väl kvällens husman rulla ut ett tag, men vi får i stället in något grymt bra spanskt, säger Magnus Wieselqvist med ett leende på läpparna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brist på arbetskraft

Mer i ämnet
Mer Inrikes
Mer Nyheter