Spänt när Blinken och Lavrov möts i Stockholm

Publicerad

Ukrainakonflikten står högt på dagordningen då säkerhetsorganisationen OSSE:s 57 medlemsstater samlas i Stockholm.

Allra högst slår mötet mellan USA:s och Rysslands utrikesministrar, som inte deltagit samtidigt i en OSSE-träff på flera år.

– Det kommer att ske många viktiga samtal, till exempel mellan Ryssland och USA:s utrikesministrar, säger utrikesminister Ann Linde (S) i Morgonstudion inför mötet.

Rysslands ökade militära aktivitet nära Ukrainas gräns de senaste veckorna har väckt oro och ilska såväl i Kiev som i kretsen av Natoländer.

Ukrainas regering hävdar att landets mäktiga granne i öst har mobiliserat 115 000 soldater, bland annat på den annekterade Krimhalvön och i de två regionerna i östra Ukraina som ockuperas av proryska separatister. Krisen väntas nu dominera säkerhetsorganisationen OSSE:s (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) möte i Stockholm under torsdagen och fredagen, där såväl den ryske utrikesministern Sergej Lavrov som hans amerikanske motpart Antony Blinken deltar.

Spänd stämning redan i går

Redan på onsdagen hölls en informell middag där Lavrov och Blinken deltog.

– Stämningen var både allvarlig och intensiv, det blev ganska många meningsutbyten mellan Blinken och Lavrov, framförallt om Ukraina och man kritiserade varandra. Det är positivt att man pratar öga mot öga och kan visa kritik, säger utrikesminister Ann Linde (S) i SVT:s Morgonstudion.

Bilaterala samtal kommer under mötet att hållas mellan Lavrov och Blinken. 

– Vi önskar oss i hela världen att det ska vara avspänning och nedrustning i stället för upprustning och hårda ord. Ju mer dialog desto bättre är det, sedan gäller det att det ska det leda till handling också. 

Linde är ordförande för OSSE och planerar att lägga fram en text som bland annat uttrycker stöd för Ukrainas territoriella integritet, med en tydlig udd mot Ryssland. Formuleringen kommer av allt att döma att blockeras av Moskva.

Dagen efter Natomöte

OSSE-mötet i Stockholm inleds dagen efter ett Natomöte i Riga, där försvarsalliansens utrikesministrar har diskuterat Ukrainakonflikten. Samtalen fortsätter i Stockholm, men då med Ryssland vid förhandlingsbordet.

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj uppmanade i onsdags sin ryske motpart Vladimir Putin att lyfta på luren och tala direkt med honom, något som gav avmätta reaktioner i Moskva.

Några av deltagarna på mötet i Stockholm

Belarus: Vladimir Makej (utrikesminister)

Danmark: Jeppe Kofod (utrikesminister)

Finland: Pekka Haavisto (utrikesminister)

Italien: Benedetto Della Vedova (biträdande utrikesminister)

Kanada: Mélanie Joly (utrikesminister)

Polen: Zbigniew Rau (utrikesminister)

Ryssland: Sergej Lavrov (utrikesminister)

Spanien: José Manuel Albares (utrikesminister)

Storbritannien: Elizabeth Truss (utrikesminister)

Sverige: Ann Linde (utrikesminister, ordförande för OSSE)

Turkiet: Mevlüt Cavusoglu (utrikesminister)

Tyskland: Heiko Maas (utrikesminister)

Ukraina: Dmytro Kuleba (utrikesminister)

Ungern: Péter Szijjártó (utrikesminister)

USA: Antony Blinken (utrikesminister)

EU: Josep Borrell (utrikeschef)

Även företrädare för partnerländer samt representanter för OSSE deltar.

Källa: UD, TT

OSSE

Fullständigt namn: Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa.

Säte: Wien.

Medlemmar: alla länder i Europa utom Kosovo samt USA, Kanada, Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Mongoliet, Ryssland, Turkiet, Azerbajdzjan och Armenien.

Ordförandeland: Sverige tog över ordförandeskapet den 1 januari 2021. Polen tar över ordförandeskapet efter årsskiftet.

Syfte: Verksamheten riktar i huvudsak in sig på konfliktförebyggande åtgärder, skydd för nationella minoriteter, mänskliga rättigheter, stöd till demokratiuppbyggnad, rustningskontroll samt förtroende- och säkerhetsskapande åtgärder.

Källa: OSSE, riksdagen, TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.