Paf hade en bugg i systemet och vidtog åtgärder inom loppet av ett dygn. Därför får de en sanktionsavgift på 100 000 kronor. Arkivbild. Foto: TT

Spelbolag bötfälls av Spelinspektionen

Uppdaterad
Publicerad

För första gången sedan den nya spellagen trädde i kraft har Spelinspektionen delat ut böter till två spelbolag för att de har brutit mot den. – I båda fallen handlar det om avstängningsregistret Spelpaus.se och att spelare trots att de varit avstängda, kunnat spela hos bolagen, säger My Hamrén, pressansvarig på Spelinspektionen, till SVT Nyheter.

Vid årsskiftet lanserades den svenska myndighetssajten spelpaus.se. Har man väl anmält sig via den ska man vara avstängd från allt licenserat spel. Men SVT Nyheter var först med att berätta att det trots det gick att spela på flera spelsajter, bland annat på spelbolagen Genisis och Pafs sajter. De följde därmed inte den nya spellagen och bötfälls nu.

Tvingas betala miljoner

Bötessumman mellan bolagen varierar. Paf hade en bugg i systemet och vidtog åtgärder inom loppet av ett dygn. Spelbolaget ska betala en sanktionsavgift på 100 000 kronor.

Genesis, som har många sajter, hade använt fel metod för att ansluta sig till spelpaus.se och hade också felaktigt format för svenska personnummer. Det tog nio dagar för bolaget att åtgärda och därför hamnar boten på fyra miljoner kronor.

– Det ska vara kännbart, annars tappar det sin kraft, om man får en sanktionsavgift som inte betyder någonting. Det ska också stå i paritet med allvarlighetsgraden och det här är något som är ytterst allvarligt, säger Spelinspektionens pressansvarige My Hamrén.

Tiotusentals har stängt av sig

Genesis får dessutom en varning medan Paf kommer undan med en anmärkning. Enligt Spelinspektionen är en varning mycket allvarlig och innebär att man övervägt att dra in bolagets licens. 

28 000 personer har valt att pausa sitt spelande. Alternativen som finns är att stänga av sig själv från både spel och direktreklam under en, tre, sex eller 12 månader. 

Förutom de här två bolagen finns även ett tredje ärende hos Spelinspektionen som gäller just överträdelser mot spelpaus.se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.