Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så hade Johan Floderus det under tiden i ökända Evin-fängelset i Iran. Foto: Hossein Yarahmad/AP

Spelet bakom fångutväxlingen – de avgörande timmarna

Publicerad

In i det sista var regeringen orolig för att bli lurad av regimen i Iran. För att undvika ett scenario där Hamid Noury släpptes utan motprestation samlades ett antal ministrar på lördagen – för ett unikt beslut.

Det är lördagsförmiddag den 15 juni. Om bara ett par timmar kommer svenska folket att nås av världsnyheten om fångutväxlingen med Iran.

Men just nu är stämningen spänd i rummet på Rosenbad i Stockholm. Fem statsråd är på plats, ett krav när snabba beslut ska fattas. Däribland statsministern, justitieministern och utrikesministern.

Fångutväxling mellan Sverige och Iran

Beslut kvällen innan

Enligt SVT:s uppgifter fattades ett beslut kvällen innan som gjorde att livstidsdömde Hamid Noury kunde flyttas från Hällbyanstalten utanför Eskilstuna och flygas till Oman. Samtidigt har Johan Floderus och Saeed Azizi fått lämna det ökända Evin-fängelset i Teheran.

Nu väntar statsråden på en signal från Omans huvudstad Muskat. Landet har även tidigare agerat värd för fångutväxlingar och har en speciell byggnad med särskilda rum för de olika stegen i processen.

Först när svenskarna är i säkra händer kan statsråden på Rosenbad fatta beslut om att benåda Hamid Noury. Ett sådant beslut är oåterkalleligt – och regeringen vill inte riskera att tappa Noury till Iran utan att få hem de svenska medborgarna.

Vid 13-tiden på lördagen nås familjerna i Sverige av beskedet: Johan och Saeed är fria och sitter på ett plan mot Sverige.

Möte i New York

Enligt SVT:s uppgifter tog diskussionerna om en fångutväxling fart på riktigt först i december förra året när Svea hovrätt fastställde domen mot Hamid Noury gällande folkrättsbrott och mord.

Men redan innan dess hade utrikesminister Tobias Billström flera diplomatiska möten med sin iranske motsvarighet, bland annat under FN-veckan i New York i höstas.

Trots de intensiva förhandlingarna misslyckades Sverige med att få hem den dödsdömde KI-forskaren Ahmadreza Djalali.

Hela processen har från starten skett i det dolda och bara ett fåtal personer har haft insyn i förhandlingarna.

– Riksdagen har inte informerats och ärendet har inte heller dragits i utrikesnämnden trots att regeringen är skyldig att hålla den underrättad i avgörande utrikespolitiska skeenden, säger en riksdagsledamot.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Ulf Kristersson talar med frisläppte Johan Floderus på planet från Iran. Foto: Regeringskansliet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fångutväxling mellan Sverige och Iran

Mer i ämnet