Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De borde ha försökt mer” – hör kritiken från fängslade Ahmadreza Djalalis fru i klippet. Foto: Privat/SVT

Fängslade Djajalis hustru: Regeringen borde ha gjort mer

Publicerad

KI-forskaren Ahmadreza Djalali som i åtta år suttit fängslad i Iran var inte en del av fångutväxlingen med Sverige. Hans hustru, som talat i telefon med sin man, anser att regeringen borde gjort mer för att få honom fri.

– Han var väldigt besviken och upprörd, säger Vida Mehrannia i Agenda.

Ahmadreza Djalali greps under en konferensresa i Iran 2016 för spioneri. Han har sedan dess dömts till döden, en dom vars verkställande skjutits upp flera gånger.

Svenska myndigheter och bland annat Amnesty har sedan dess försökt att få honom fri, men utan framgång.

Fångutväxling mellan Sverige och Iran

Iran har konsekvent vägrat förhandla om Djalalis frihet, enligt den svenska regeringen. Han var inte en del av fångutväxlingen där Johan Floderus och Saeed Azizi byttes mot massmördaren Hamid Noury.

– Till Ahmadreza Djalali och hans familj vill jag säga att regeringen och säkerhetstjänsten gjorde stora ansträngningar för att er make och pappa skulle vara en del av dagens operation. Tyvärr vägrar Iran att erkänna honom som svensk medborgare, sa utrikesminister Tobias Billström (M) på lördagen.

Professorn: Fallen mycket olika

Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms Universitet, säger i Agenda att Djalalis fall väsentligt skiljer sig från Floderus och Azizis.

– Vi hade tydliga indikationer på att det handlade om gisslan för att sätta press på regeringen i Sverige. Djalali greps i Iran när relationen mellan Iran och Sverige var helt normal. Iran hade ingen anledning att sätta press på eller kräva något av Sverige. Anklagelserna var väldigt allvarliga, det värsta man kan bli anklagad för: spioneri för Israel, Irans huvudfiende, säger han och understryker att Djalali endast var iransk medborgare vid gripandet.

Möjligheterna för Sverige att få Djalali fri ser Said Mahmoudi, nu när man släppt Hamid Noury, som mycket små.

– Jag bedömer att det är betydligt svårare, nästintill omöjligt.

Hör Vida Mehrannia om sin syn på regeringens agerande i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fångutväxling mellan Sverige och Iran

Mer i ämnet