Fler än 300 spice-överdoser

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige har fler än 300 överdoser av drogen spice rapporterats in till Giftinformationscentralen hittills i år. Det är en kraftig ökning jämfört med förra året. I Göteborg vårdas just nu två ungdomar på sjukhus efter att ha rökt spice.

Sex ungdomar omhändertogs av polisen och fördes på måndagskvällen till Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Två av dem vårdas fortfarande på sjukhuset.

Lätt att få tag på

Ungdomar som SVT har pratat med i Göteborg berättar om en drog som verkar vara lätt att få tag i.

Spicevåg i Sverige

– Det är folk som har kommit och frågat om man vill ha. Men jag har alltid sagt nej, men jag har kompisar som håller på med droger, säger Madeleine Stjernquist.

– Jag tror att många köper det för att det är billigt och lätt att få tag på, säger Nano Michaeel.

Under SVT:s hashtag #dinröst berättar personer om sin erfarenhet av spice. ”Drogen är billig” och ”man klassas inte som knarkare” skriver några.

”Befarar blandförgiftningar”

Kai Knudsen, överläkare och expert på akut förgiftning på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, talar om en snabb och oroväckande utveckling.

– Jag befarar att många av fallen är blandförgiftningar. Det betyder att man kanske har tagit spice, tillsammans med läkemedel och alkohol som ger ett värre rus än att bara ta en drog.

Han berättar också att många tar flera olika typer av nätdroger samtidigt.

Är spice farligare än cannabis?

– Ja, det har i alla fall gett upphov till fler fall som behövt intensivvård. Spice innehåller ju ofta många olika substanser, och vissa är farligare än cannabis, andra inte. Användarna vet oftast inte om de får en svag eller stark variant.

Kai Knudsen vill se ett förbud mot drogen.

– Flera av spice-varianterna är olagliga, men det kommer hela tiden nya substanser som är legala och där måste man få till en lagstiftning, innan fler ungdomar blir sjuka, eller i värsta fall dör.

Fakta: Spice

Spice är en drog som går att beställa på nätet relativt billig och ofta lagligt. Drogen är ett samlingsnamn för syntetiska cannabinoider, som liknar cannabis.

Det finns minst 80 olika varianter av spice. Den senaste tiden har medierna rapporterat om flera spicefall, men drogen har funnits i Sverige i flera år. Spice kan rökas eller injiceras.

Av drogen kan man få biverkningar som hjärtinfarkt, psykos och spasmer. I värsta fall kan man dö. Minst två personer i Sverige har dött av drogen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spicevåg i Sverige

Mer i ämnet