Sveriges Radios vd Cilla Benkö. Arkivbild. Foto: TT

SR:s vd Cilla Benkö om internutredningen: ”Vi agerar alltid direkt”

Uppdaterad
Publicerad

I ett internt mejl till de anställda kommenterar Sveriges Radios vd Cilla Benkö utredningen kring den radioprofil som anklagats för sexuella trakasserier. ”Vi har vidtagit ett antal åtgärder”, skriver hon.

Kränkningar, sexuella närmanden och härskartekniker. Det är några av anklagelserna som riktats mot SR-profilen, vilket SVT Nyheter tidigare berättat om. Nu har den interna utredningen kring kvinnan avslutats och i ett mejl till de anställda på Sveriges Radio kommenterar vd Cilla Benkö den senaste tidens händelsr.

”För några veckor sedan fick vi i företagsledningen kännedom om att en medarbetare på företaget betett sig på ett sätt som inte överensstämmer med våra regler och riktlinjer. Vi fick också veta att ett antal medarbetare har jobbat i en arbetsmiljö med ett arbetsklimat som inte är acceptabelt. När sådan information når företagets ledning, i det här fallet Personaldirektören, så agerar vi alltid direkt”, skriver vd:n.

”Frågan var för komplex”

Hon skriver också att den internutredning som inleddes för fyra veckor sedan nu är avslutad.

”Under utredningens gång har vi vidtagit ett antal åtgärder. Jag önskar såklart att vi hade kunnat vara färdiga med denna utredning snabbare, med full vetskap om hur jobbigt det är och hur det tär på alla inblandande. Men det var inte möjligt. Frågan var för komplex och ibland tar utredningar likt denna lite tid.”

Vill inte berätta vilka åtgärder som vidtagits

Vidare skriver Cilla Benkö att företagsledningen är restriktiva med vad man berättar internt, av omsorg för medarbetarna.

”Det som däremot bekymrar mig och faktiskt gör mig djupt bedrövad är det som nu kommer fram om en arbetsmiljö i en grupp på vårt företag som sägs ha varit oacceptabel länge utan att något hänt. Så får det inte gå till. Därför var det bra att de som nu valt att berätta kom till oss och berättade. Det är bara när vi vet som vi kan agera.”

”Oacceptabla beteenden”

I en intervju i P4 Extra kommenterar Cilla Benkö internrutredningen.

– Den visar beteenden och ageranden som vi i företagsledningen tycker är oacceptabla och vi har fattat ett antal åtgärder. De har vi inte, och kommer inte att kommentera någon annanstans än till de som är berörda.

Sveriges Radios vd förnekar uppgifterna om att ledningen ska ha känt till anklagelserna mot SR-profilen under en längre tid utan att agera.

– Det jag vet är att när den här informationen har nått ledningen har vi försäkrat oss om att vi har agerat på en gång. I utredningen kan vi se att det är möjligt att saker har signalerats tidigare och att det kanske borde ha agerats tidigare. Det händer saker som inte når högsta ledningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet