Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
C-stämman sa nej till att begränsa friskolors vinst. Foto: AKTUELLT/SVT

SSU om friskolevinsterna: ”Lärare kallar till uppror”

Publicerad

Centerpartiets ungdomsförbud, CUF, tycker det är bra att C-stämman i dag sade nej till att begränsa friskolornas vinst. Men SSU:s ordförande tror inte att de har folkets stöd.

– Vi ser hur lärare kallar till uppror för att införa en utfasning av vinsterna i skolan, säger Lisa Nåbo, förbundsordförande SSU.

Réka Tolnai, förbundsordförande Centerpartiets ungdomsförbund, tycker inte att friskolefrågan blivit känslig inom partiet.

– Nej, debatten måste ta sin tid. Skolfrågor är otroligt viktiga för såväl våra medlemmar som för våra väljare och då är det viktigt att vi låter alla komma till tals, säger hon efter kvällens utdragna stämma.

Hon stöttar partilinjes beslut om att inte stoppa eller begränsa friskolornas vinster.

– Till skillnad från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ser vi inte vinster i sig som ett problem. Om skolorna gör vinst är det jättebra men de måste också se till så att kvaliteten följs.

Lisa Nåbo, förbundsordförande Socialdemokraternas ungdomsförbund, menar att skattemedel ska gå till att fler unga ska lyckas i skolan istället för att gå till riskkapitalbolagens ägare.

– Åtta av tio i Sverige tycker att vi ska införa ett vinstförbud i skolan. Det finns en bred folklig majoritet och vi ser hur lärare kallar till uppror för att införa en utfasning av vinsterna i skolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.