Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linda Staaf, tidigare chef för underrättelsenheten på Nationella operativa avdelningen (NOA). Foto: Stina Stjernkvist/TT

Staaf nöjd med utredning: Förtjänade mitt jobb

Uppdaterad
Publicerad

Före detta underrättelsechefen på Noa, Linda Staaf, är nöjd med polisens externa utredning. Men hon är besviken över att inte ha fått bättre backning av polisledningen när det stormade som värst.

– Jag upplever att jag från ledningshåll stått ensam i den här situationen, säger hon i en intervju med TT.

Linda Staaf är mycket lättad efter att ha läst vad utredaren Runar Viksten kommit fram till i sin granskning. Hon väljer efter ett par månaders tystnad att nu ge sin bild av polishärvan och hon anser att medierna har ett stort ansvar för den bild som förmedlats.

– Den här utredningen har visat att jag var väl kvalificerad för tjänsten. Jag förtjänade mitt jobb. De beslut som sedan har fattats vad gällde vapen, löneförhöjning och så vidare – de har varit rätt i sak. För mig är det en form av upprättelse.

Motverka ängslighet

Rikspolischefen Anders Thornberg sade vid sin pressträff att polisen behöver arbeta ytterligare med sin kultur. Linda Staaf är inte säker på vilka delar av kulturen han syftade på, men tycker att man utifrån den här händelsen bör jobba mer för att motverka ängslighet i de högre ledarskikten.

Vems stöd hade du velat ha?

Jag hade önskat att Polismyndigheten tydligare hade gått ut med de fakta som hela tiden har funnits och det som utredaren har presenterat i dag. Sedan har jag stor respekt för att det behövts göras en utredning, men om jag pratar bara utifrån min egen del, och vad effekten för min del har blivit, så har det varit att jag fått ett stort ansvar att försvara mig själv i det pågående drevet.

Såg du relationen någon gång som problematisk eller olämplig med tanke på beroendeställning?

– Jag har pratat om det här i flera olika samtal, så att i nuläget och med tanke på att det fortfarande pågår förundersökning så tänker jag inte gå in närmare på det.

I stormens öga

Hur känns det att ditt privatliv blivit en riksangelägenhet? Och att det använts för att ifrågasätta din kompetens?

– I grund och botten har det varit bara förfärligt. Men jag vill också säga att jag upplever att jag fått ett brett stöd från allmänheten, från kollegor, medarbetare, från vänner, familj.

Med respekt för ditt privatliv – vad kan du säga om relationen med Mats Löfving?

– Jag kan konstatera att det varit mycket uppgifter, mycket olika rykten, många som haft åsikter, förutfattade meningar. Jag har varit öppen med, även offentligt här nu, att det funnits en privat relation, den har varit ytlig och det har inte varit ett förhållande. Sedan pågår fortfarande en förundersökning, så att jag tänker inte gå in närmare och förklara mer än så.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.