Det finns en chans att våren håller på att anlända till delar av södra Sverige, enligt SVT-meteorologen Åsa Rasmusson. Hör hennes prognos för den kommande sportlovsveckan i videon! Foto: TT / SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ställ dina frågor om vädret till SVT:s meteorolog

Publicerad

Orkan i norr och solsken i söder. När kommer våren? Och hur bli sportlovet? Hur blir det med vädret den kommande tiden? SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen svarade under lördagen på publikens frågor.

SVT rapporterade · Chatta om vädret

Är varmare i Hässleholm här i Skåne, är det våren som är påväg att komma nu?
@Ida - Det är möjligt att våren kan vara på ingång. Vi har ju i riktigt mild luft nu. Vi kan först i efterhand säga om våren kommit.

Definition av meteorologisk vår

– Sju dygn på raken där varje enskilt dygn måste ha en medeltemperatur över 0 grader.
– Tidigaste möjliga datum för vårens ankomst är den 15 februari.
– När villkoren uppfyllts räknas datumet för det första av de sju dygnen som vårens ankomst.

Denna väderchatt är nu stängd, och vår meteorolog kommer alltså inte att besvara några fler av era frågor för den här gången.

Tack för visat intresse, och välkommen åter nästa gång vi öppnar väder-chatt här på svt.se

13.40
28mph =45km/h = 12,5m/s ?
@Eu-mopedisten - ja lite kallare i morgon redan (eller mindre milt) sen lite varmare igen och sen mot slutet på nästa vecka kommer kallare luft tillbaka.
13.42
När kan man ha linne i svergie?
@Sara - jättesvårt att svara på. I norr kan det ju vara minusgrader medan det är över 10 plus i söder och om du sitter i lä mot en vägg i solen kanske 10-15 grader räcker. Just nu är det 13 grader i Gladhammar så där kanske det är möjligt... Vilken temperatur vill du ha innan linnet åker på?
13.45
Hej jag bor i Dalarna och det känns som om våren är här redan? Fast det bara är februari kan det vara så att våren är på gång redan nu i februari i Dalarna?
@Marcus.m - Den meteorologiska våren har kommit när vi har haft 7 dygn på raken med dygnsmedeltemperatur över noll grader och det får inte vara före 15 feb. Vi kan alltså först på torsdag säga om våren har kommit. och jo 12,5m/s är 45 km/h.
13.48
Hur blir lördagen här i Umeå? Rätt lugnt har nu, ingen storm att tala om direkt.
@Jens - Umeå ligger inte i riskzonen för storm, men kan få hårda vindbyar ikväll och i natt. 
13.51
Hej, har undrat länge på att det heter regnskur, åskskur men inte snöskor? Då heter det snöfall. 😁
@Jansterner - snöskor? 
13.52
7 grader varmt i alingsås är det våren som kommit,eller kommer det bakslag
@Åke - Vi får räkna med bakslag, det är trots allt bara februari :-)
13.53
Kan det bli snö i Skåne o Mellansverige tror du? Eller har det snöat klart för iår? Kanske blir tidig vår iår? Hur ser det ut tror du!? Många tack👍☀️🙏
@Ollemajorna - Det kan säkert komma mer snö även om det blir en tidig vår. Vi har flera luriga månader kvar och det kan snöa i Skåne ända in i april om det vill sig...
13.55
Ser ni ngt kallare väder på gång framöver inom de närmaste veckorna, el fortsättning o blåst?
@Annelie - Det blir kallare redan i morgon (eller lite mindre milt) sen mildare igen och så kallare mot slutet av nästa vecka. Här hittar du de senaste kartorna: https://www.svt.se/vader/amne/sverigevader190216

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer