Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ekobrottsmyndighetens kammaråklagare Thomas Hertz ser det som osannolikt att pengarna betalas tillbaka.

Åtal i mobilhärva – bolag fick en halv miljard felaktigt

Uppdaterad
Publicerad

Ett åtal har väckts mot personer i tre bolag i den så kallade mobilhärvan – även känd som Sveriges största bedrägerihärva. Brottsligheten har enligt åtalet lett till felaktiga utbetalningar av momspengar till de tilltalade om nästan en halv miljard kronor.

– Det är en halv miljard av våra gemensamma pengar som skulle ha gått till vård, skola och omsorg som nu inte kan göra det, säger Thomas Hertz, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

SVT Nyheter har tidigare kartlagt affärer mellan över 100 bolag som kan ingå i en jättehärva av misstänkta momsbedrägerier genom handel med mobiltelefoner.  

Nu har ännu ett stort åtal väckts , mot fem personer i tre av de inblandade bolagen. Genom upplägget har felaktiga momsåter­betalningar skett som uppgår till nästan en halv miljard kronor i misstänkta brottsvinster, enligt åtalet.

De åtalade och deras bolag har alla adresser i Stockholmsområdet förutom en 55-åring från Värmland och ett bolag registrerat i Dalarna.

Gick från att scanna diabilder till miljardhandel med mobiler

Ett av de bolag som åtalats gick från att bedriva en i stort sett obefintlig verksamhet som scannade diabilder till att kort därpå handla med mobiltelefoner för uppemot fyra miljarder kronor. Bolaget fick förtroende att hantera skattepengar för en halv miljard – utan någon kontroll och utan att man vet vem som driver bolaget.

Med tanke på att det handlar om så stora belopp, har kontrollen från Skatteverket brustit här? 

– Som jag kan bedöma det så har inte Skatteverket brustit i de kontroller som de har möjlighet att göra, säger Thomas Hertz, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

Får inte genomföra nödvändiga kontroller

Hertz uppger att Sverige sticker ut i den bemärkelsen att det görs väldigt få kontroller av vem som får starta företag.

– Genom att man inte genomför så noggranna kontroller, och inte heller får göra det, leder det till att Skatteverket inte vet vem som hanterar verksamheten, säger han. 

Han menar att Skatteverkets stora problem är att vi har ett system i Sverige som innebär att det ska vara lätt att driva företag. Det betyder att Skatteverket är förhindrade att bedriva kontroller för att undvika den här typen av bedrägerier.

Ifjol infördes omvänd skattskyldighet för vissa produkter som bland annat mobiltelefoner för att stoppa momsbedrägerier, men åklagaren ser en risk att momsbedragarna går vidare till nya produkter.

Osannolikt att de åtalade kan betala

Det bedöms som osannolikt att staten kommer att få tillbaka pengarna som bolagen krävs på enligt åklagaren. Mycket av de pengar som använts har inte heller cirkulerat genom svenska konton utan strömmat via skatteparadis i Cypern. Totalt rör det sig om åtta miljarder kronor. 

– Möjligheterna att pengarna betalas tillbaka är i stort sett obefintliga som vi känner till nu, säger åklagaren.

Samtliga misstänkta nekar till brott. Rättegången väntas börja i november.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så läcker det miljarder ur svenska statskassan. Se klippet för att förstå hur en momssnurra fungerar – brottsverktyget i den stora mobilhärvan. Foto: SVT/Alf Jonsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mobilhärvan

Mer i ämnet