Foto: TT

Stängda gränser stoppar sjukvårdsutrustning

Uppdaterad
Publicerad

När flera EU-länder stänger sina gränser hindrar det sjukvårdsutrustning från att levereras. I flera fall har viktiga leveranser inte kommit fram till Sverige, trots att de redan beställts och betalats för.

Tyskland, Frankrike, Danmark, Polen, Tjeckien, Österrike, och fler därtill. Listan på EU-länder som valt att stänga gränsen för att begränsa coronavirusets spridning kan göras lång.

I flera fall har staterna också infört exportbegränsningar. Det här fick under söndagen EU-kommissionen att meddela att det på måndagen kommer nya riktlinjer för hur medlemsländerna ska agera kring gränser och handel.

Coronapandemin

– Det är av yttersta vikt att EU:s inre marknad fungerar och låter varor flöda utan hinder, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Levereras inte

Det handlar framför allt om sjukvårdsmaterial och utrustning som inte levererats. Även Sverige har drabbats.

– De senaste veckorna har vissa EU-länder hindrat export av materiel och utrustning till andra EU-länder, även leveranser av sådant som redan beställts och betalats för. Det är inte en inre marknad som fungerar som den ska, säger handelsminister Anna Hallberg (S).

Enligt handelsministern har även svenska företag med fabriker i länder som Frankrike och Tyskland inte fått sina egna varor levererade.

– Då har jag ringt upp mina kollegor i andra länder och påpekat det, vilket lett till löften om att man ska släppa iväg de här leveranserna. Men man kan inte ha det så att en minister måste ringa för varje enskild leverans och därför är jag glad att EU-kommissionen kommer med nya riktlinjer, säger Anna Hallberg.

Kräver tillstånd

På söndagen meddelade EU-kommissionen också att export av viktiga sjukvårdsprodukter utanför EU bara får ske med särskilda tillstånd. Produkterna som omfattas är ansiktsmasker, munskydd, skyddskläder, skyddsglas och visir.

– Vi behöver utrustningen i våra egna sjukvårdssystem, säger von der Leyen.

Den svenska handelsministern är inte lika positiv till att handeln med länder utanför EU begränsas.

– För oss är det viktiga i den här svåra tiden att den inre marknaden fungerar. Sen är vår grundinställning att vi vill se så få handelshinder som möjligt, säger Anna Hallberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet