Starka reaktioner från Vänsterpartiet efter Löfvens uttalande

Uppdaterad
Publicerad

Via nya talmansrundor hoppas Stefan Löfven (S) att hitta en ny regeringskonstellation.

På måndagens pressträff beskyllde statsministern den politiska krisen på Vänsterpartiets agerande, något som inte uppskattades bland vänsterföreträdare.

”En smula ödmjukhet hade varit klädsamt”, skriver tidigare vänsterledaren Jonas Sjöstedt på Twitter.

På måndagsförmiddagen meddelade statsminister Stefan Löfven att han avgår. I stället för extraval blir det nu talmannen Andreas Norléns uppgift att sondera och försöka hitta ett nytt regeringsalternativ.

”Talmannen kommer entlediga statsministern under dagen. Därefter kommer han snarast möjligt kalla partiledare och språkrör till samtal, en så kallad talmansrunda”, skriver hans pressekreterare Pernilla Eldblom till TT.

Enligt Stefan Löfven råder inget tvivel om att det är Vänsterns agerande som har lett fram till dagens svåra politiska situation. På pressträffen beklagade sig statsministern över att partiet valt att alliera sig med de högerkonservativa partierna. Uttalandet fick snabbt svar från vänsterhåll.

”De enda vi har lierat oss med är hyresgästerna”, skriver Vänsterpartiet på sin officiella twitterkonto.

Foto: Faksimil

”Den parlamentariska demokratins villkor är att en regering måste tolereras av riksdagen. Löfven försökte strunta i det. En smula ödmjukhet inför det hade varit klädsamt”, skriver tidigare vänsterledaren Jonas Sjöstedt.

Stefan Löfven lyfte fram att S och C mött V:s krav om att låta parterna i frågan fri hyressättning i nyproduktion förhandla fram ett eget förslag, men fått ett nej. Flera riksdagsledamöter för V påpekade att kravet byggde på att parterna skulle få förhandla utan att frågan om marknadshyror skulle finnas med.

”Det är inte så bra av Stefan Löfven att bygga sitt case på ett påstående som är väldigt, väldigt enkelt att kontrollera. Vänsterpartiets krav nedan. Men efter pk:n hoppas jag att han och S samlar ihop sig och hittar mer sanningsbaserade talepunkter”, skriver riksdagsledamoten Ali Esbati (V).

Foto: Faksimil

På tisdagen ska talmannen samtala med företrädare för alla riksdagspartier. Vem av partiledarna som får den första chansen att sondera återstår att se, men hittills står de politiska låsningarna fast.

Under måndagen sa M-ledaren Ulf Kristersson att han är beredd att leda en borgerlig regering tillsammans med KD. Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni säger att hon står fast vid att stödja ett borgerligt regeringsalternativ och Annie Lööf (C) vill uppdatera januariavtalet.

V-ledaren Nooshi Dadgostar skrev på måndagskvällen att de är ”villiga att samtala, förhandla och hitta lösningar med regeringen och C”.

”Ska inte talmansrundorna landa i extraval måste vi sätta oss ner i samma rum och komma överens. Det förväntar sig väljarna av oss nu”, skriver hon på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.